Kotitalousvähennys
Kotitalousvähennyksen perustietopaketti
◦ Kotitalousvähennys ◦ Kotitalousvähennyksen tekeminen ◦ Mistä työstä kotitalousvähennys? ◦ Kotitalousvähennys ja työn tekemispaikka ◦ Tuet ja kotitalousvähennys ◦ Kotitalous työnantajana ◦ Sähkövähennys
Kun ostat palveluja kotiin tai vapaa-ajanasunnolle, voit vähentää osan kuluista verotuksessasi kotitalousvähennyksenä. Saat vähennystä tavanomaisesta kotitalous-, hoiva- ja hoitotyöstä, kunnossapito- ja perusparannustyöstä sekä tietotekniikan asennus- ja neuvontapalveluista.
Saat kotitalousvähennystä myös edellä mainituista töistä, jotka tehdään sinun tai puolisosi vanhempien tai isovanhempien kotona tai vapaa-ajan asunnolla. Sinun on kuitenkin maksettava itse kustannukset, jos haluat vähennyksen omaan verotukseesi. Vanhemmat tai isovanhemmat eivät voi niitä tällöin maksaa.
Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä henkilöä kohti on 3 500 euroa vuonna 2024, jos kyseessä on kotitalous-, hoiva- tai hoitotyö tai öljylämmityksestä luopuminen.
Muiden kotitalousvähennykseen oikeuttavien töiden kuin kotitalous-, hoiva- tai hoitotöiden tai öljylämmityksestä luopumiseen liittyvien töiden osalta kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on 2 250 euroa.
Katso: Kotitalousvähennykseen oikeuttavat työt
Kotitalousvähennystä pitää hakea itse. Teetetyt työt ja maksetut työkorvaukset tai palkat ja palkan sivukulut tulee ilmoittaa verotusta varten joko verkon kautta Omaverossa tai postitse esimerkiksi lomakkeella 14A (kotitalousvähennys yritykselle maksetusta työkorvauksesta). Omaverossa voi antaa vuoden 2023 kotitalousvähennystä koskevat tiedot jo nyt.
Verottaja tekee vähennyksen suoraan verosta. Vuoden 2023 veroilmoituksen määräpäivät ovat 7.5., 14.5. tai 21.5.2024.
Työn teettäjä voi myös hakea kuluvan vuoden ennakonpidätysprosentin alentamista kotitalousvähennyksen perusteella eli muutosta verokorttiin sinä vuonna, kun vähennykseen oikeuttavat menot syntyvät. Tällöin kotitalousvähennyksen tiedot siirtyvät yleensä automaattisesti varsinaiselle veroilmoitukselle. Sama koskee palkka.fi -palvelua käyttäviä. Haet kätevimmin uutta verokorttia Omaverossa.
Esitäytetty veroilmoitus kannattaa aina tarkistaa ja vaatia kotitalousvähennystä, jos tiedot puuttuvat veroilmoituksesta.
Vähennys myönnetään yleensä sinä vuonna, jona työkorvaus tai palkka ja palkan sivukulut on maksettu.
Kotitalousvähennyksen määrä
Vähennys lasketaan arvonlisäverollisesta hinnasta. Vähennystä saa vain työn osuudesta, ei esimerkiksi materiaaleista.
Vuonna 2024 voit vähentää kotitalousvähennyksenä
- 60 prosenttia ennakkoperintärekisteriin kuuluvalle yrittäjälle tai yritykselle maksamastasi työkorvauksesta tai 30 prosenttia maksamastasi palkasta sekä palkan sivukulut, jos kyseessä on kotitalous-, hoiva- tai hoitotyö tai öljylämmityksestä luopuminen. Tällöin vähennyksen enimmäismäärä on 3 500 euroa.
- 40 prosenttia ennakkoperintärekisteriin kuuluvalle yrittäjälle tai yritykselle maksamastasi työkorvauksesta tai 15 prosenttia maksamastasi palkasta sekä palkan sivukulut, muiden kotitalousvähennykseen oikeuttavien töiden kuin kotitalous-, hoiva- tai hoitotöiden tai öljylämmityksestä luopumiseen liittyvien töiden osalta. Tällöin vähennyksen enimmäismäärä on 2 250 euroa.
Summa voi koostua pelkästään kotitalous-, remontti- tai tietotekniikkatöistä tai öljylämmityksestä luopumisesta tai näistä kaikista. Vähennykseen liittyy vuotuinen 100 euron omavastuuosuus.
- Vuonna 2024 maksimivähennyksen eli 3 500 euron vähennyksen saat, jos yritykseltä ostamissasi palveluissa työn osuus on yhteensä 6 000 euroa [(6 000 x 60 %) - 100) = 3 500 euroa]. Muiden kuin korotetun vähennyksen piiriin kuuluvien töiden perusteella laskettua vähennystä tähän voi sisältyä enintään 2 250 euroa.
Puolisoille vähennys myönnetään siten, kun he ovat sitä pyytäneet. Jos esimerkiksi 3 500 euron raja ei ylity, vähennys kannattaa pyytää vain toiselle puolisolle. Näin omavastuu tulee vähennetyksi vain kertaalleen. Jos vähennykseksi vaadittu määrä ylittää maksimin, viranomainen vähentää vähentämättä jääneen määrän toisen puolison veroista automaattisesti. Puolisot voivat saada yhteensä enimmillään 7 000 euron vähennykset (vuonna 2024). Jos veroja on vain toisella, vähennys voidaan tehdä sen veroista, jolla niitä on.
Kotitalousvähennystä laskettaessa vähennetään ensin muiden töiden kuin korotetun enimmäismäärän piirissä olevien töiden perusteella myönnettävä vähennys. Vähentämisjärjestyksellä on merkitystä tilanteissa, joissa vähentämättä jäänyt määrä vähennetään verovelvollisen puolison verotuksessa. Vähentämisjärjestyksen johdosta puolisot voivat saada maksimaalisen hyödyn kotitalousvähennyksestä.
Kotitalousvähennyksen enimmäismäärät ovat pysyneet samoina vuodesta 2022. Kotitalousvähennyksen enimmäismäärät vuonna 2021 samoin kuin vuonna 2020 oli 2 250 euroa vuodessa ja 2 400 euroa vuosina 2014–2019.
Tutustu myös Verohallinnon ohjeeseen: Kotitalousvähennys verotuksessa
Kotitalousvähennyksen perustietopaketti
◦ Kotitalousvähennys ◦ Kotitalousvähennyksen tekeminen ◦ Mistä työstä kotitalousvähennys? ◦ Kotitalousvähennys ja työn tekemispaikka ◦ Tuet ja kotitalousvähennys ◦ Kotitalous työnantajana ◦ Sähkövähennys
Tilaa tästä Veronmaksajien maksuton Kotitalousvähennys kohenee -opas