Mitä verot ovat? 30.1.2024

Verotietoa nuorille: Verot ovat pakollisia maksuja

Mitä verot ovat? Verot ovat julkisyhteisön yksipuolisesti määräämiä pakollisia maksuja, joihin ei julkisen vallan eli veronsaajan puolelta liity välitöntä vastasuoritusta. Veroilla kuitenkin katetaan julkisen sektorin toimintaa.

Mitä verot ovat?

Verot ovat pakollisia maksuja, joita kerätään useista eri kohteista. Sinun pitää esimerkiksi maksaa veroja saamistasi tuloista, kuten palkasta ja opintorahasta. Hyvin pieniä tuloja ei kuitenkaan veroteta.

Ansiotulojen, kuten palkan, opintorahan ja eläkkeen, ohella myös pääomatulot ovat veronalaisia. Jos henkilö esimerkiksi omistaa asunnon ja laittaa sen vuokralle, hänen pitää maksaa saamistaan vuokratuloista veroa.

Myynnissä olevien tuotteiden ja palvelujen hintaan sisältyy veroja, joten maksat veroja joka kerta, kun ostat vaikkapa ruokaa. Veroja maksetaan myös mm. kiinteistöistä, kuten omakotitalosta, ja ajoneuvoista sekä tietyn euromäärän ylittävistä perinnöistä ja lahjoista. Yksityisten ihmisten ohella yritykset maksavat veroja.

Mihin verorahat käytetään?

Veroilla rahoitetaan julkisen sektorin toimintaa eli terveydenhuoltoa, koulutusta ja muita kansalaisten tarvitsemia palveluja. Veroilla kustannetaan myös tulonsiirtoja, kuten lapsilisiä, eläkkeitä ja toimeentuloturvaa. Osansa veroista vievät lisäksi julkisen hallinnon ylläpito, tiet, viemäriverkosto ja muut yhteiskunnan rakenteet sekä valtionvelan korot.

Veronmaksajana et voi päättää, mihin juuri sinun veroeurosi käytetään. Verot kootaan yhteiseen kassaan, josta ne ohjataan eri kohteisiin.

Julkisten menojen rahoittamisen lisäksi verotuksella on myös muita tehtäviä. Ympäristöverot ohjaavat esimerkiksi ihmisiä käyttämään ympäristöystävällisempiä tuotteita ja palveluja. Toisaalta esimerkiksi ruuasta maksetaan vähemmän arvonlisäveroa kuin viihde-elektroniikasta.

Veroja maksetaan valtiolle, kunnille ja sosiaaliturvarahastoille, joita ovat Suomessa lakisääteistä eläketurvaa hoitavat eläkelaitokset. Evankelis-luterilaisella ja ortodoksisella kirkolla on myös oikeus verottaa jäseniään. Käytännössä  pääosan verotuksesta toimittaa Verohallinto.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Mitä veroja maksat tuloistasi?

Ansiotuloja ovat esimerkiksi palkka, kokous- ja opetuspalkkiot, opintoraha, eläkkeet sekä äitiys- ja vanhempainrahat. Palkkatulojen verotus muodostuu muun muassa valtion-, kunnallis- ja kirkollisverosta sekä Yle-verosta.

Lue lisää

Palkansaajan veroprosentit 2023

Palkansaajan tuloveroaste eli työtulojen veroprosentti kertoo maksettavien tuloverojen ja veronluonteisten maksujen osuuden palkasta kyseisellä tulotasolla. Loppuosa palkasta jää nettotulona verojen jälkeen käteen.

Lue lisää

Kunnallis- ja kirkollisverot

Ansiotuloista maksetaan veroa kunnille. Kunnallisvero on verotuotoltaan merkittävin tuloista perittävä vero. Kuntakohtaiset tuloveroprosentit ovat Manner-Suomessa 17,00-23,50 prosenttia vuonna 2022. Kunnanvaltuustot päättävät itsenäisesti kunnallisveroprosenttinsa, jota sovelletaan kunnallisverot...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa

Liity Veronmaksajien jäseneksi. Vain 35 € vuodessa + 8 € liittymismaksu!