Asunnon myynti 31.12.2020

Vuokraan asunnon pojalleni – onko asuntokauppa verovapaa?

Ostin asunto-osakkeen. Olen suunnitellut, että vuoden asumisen jälkeen vuokraankin sen aikuiselle pojalleni. Sisältyykö vuokrasopimuksella asuvan pojan asumisjakso kahden vuoden asumisaikaan, jolloin oman asunnon myymisestä ei tule veroseuraamuksia?

Verojuristi Merja-Liisa Huolman-Lakari vastaa:

Vastaus: Ei sisälly. Oman asunnon luovutusvoiton verovapaus edellyttää, että asuntoa on käytetty omana tai perheen vakituisena asuntona. Perheellä tarkoitetaan lähtökohtaisesti puolisoa ja alaikäisiä lapsia.

Oman asunnon luovutusvoiton verovapauden edellytyksenä on, että verovelvollinen on käyttänyt asuntoa omistusaikanaan yhtäjaksoisesti vähintään kahden vuoden ajan ennen luovutusta omana tai perheensä vakituisena asuntona. Kahden vuoden omistusajan ja yhtäjaksoisen asumisajan on siis täytyttävä samanaikaisesti.

Jos asunto annetaan vuokralle, yhtäjaksoinen käyttö omana asuntona katkeaa.  

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Miten asumisaika vaikuttaa luovutusvoiton verovapauteen?

Ostimme avopuolisoni kanssa asunnon huhtikuussa 2016, jolloin myös omistusoikeus siirtyi meille. Itse muutin asuntoon 1.6.2016 ja avopuolisoni 1.8.2016. Meillä ei ole lapsia. Olemme nyt kesäkuussa 2018 myymässä asuntoa voitolla. Puolisoni osalta kahden vuoden omistusaika täyttyy, mutta ei vielä...

Lue lisää

Onko asuntokauppani myyntivoitto verovapaa?

Omistamme puolisoni kanssa yhteisesti asunnon toisella paikkakunnalla. Puolisoni on asunut viikot tässä asunnossa koko sen omistusajan (10 vuotta) ollessaan työssä kyseisellä paikkakunnalla. Onko mahdollinen myyntivoitto kokonaan verovapaa vai tuleeko minun maksaan osuudestani (50 %) myyntivoiton...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa

Liity Veronmaksajien jäseneksi. Vain 35 € vuodessa + 8 € liittymismaksu!