Asunnon myynti 24.3.2022

Koko asunto ukrainalaisen perheen käyttöön – katkeaako oma asumisaika?

Haluaisin antaa koko asuntoni sotaa pakenevan ukrainalaisen perheen käyttöön. Katkeaako itselläni yhtäjaksoinen asuminen, joka on yksi oman asunnon verovapaan myynnin edellytyksistä? En ole vielä ehtinyt asua asunnossani kahta vuotta yhtäjaksoisesti.

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Kyllä katkeaa. Jos asunto on ollut lyhytaikaisestikin muuna kuin omana tai perheen vakituisena asuntona, asuminen ei ole yhtäjaksoista.

Oman vakituisen asunnon voi myydä verovapaasti, jos olet itse tai joku perheestäsi on asunut asunnossa vakituisesti omistusaikanasi yhtäjaksoisesti vähintään 2 vuotta. Perheeseen katsotaan kuuluvaksi lähtökohtaisesti aviopuoliso ja alaikäiset lapset. Pääsääntö kuitenkin on, että yksinäisellä henkilöllä tai perheellä on kerrallaan vain yksi vakituinen asunto.

Yhtäjaksoinen asuminen ei katkea, jos jo ostamasi ja asumasi asunto jää tyhjilleen omaa käyttöä varten esimerkiksi ulkomaantyöskentelyn takia ja käytät asuntoa silloinkin toisinaan sekä palaat jatkamaan asumistasi työskentelyn loputtua. Jos sen sijaan vuokraat asuntosi tai annat sen vastikkeetta muiden henkilöiden käyttöön, asumisaikasi katkeaa, ja se vaikuttaa siten myös asunnon verovapaaseen myyntiin.

Voit myydä asuntosi verovapaasti, jos olet tai perheesi on asunut omistamassasi asunnossa yhtäjaksoisesti kaksi vuotta. Kahden vuoden yhtäjaksoisen asuminen jälkeen tekemäsi ratkaisut eivät vaikuta luovutusvoiton verovapauteen. Sinä voit myös omistaa useita asuntoja, joissa kaikissa oman asunnon luovutusvoiton verovapauden edellytykset täyttyvät.

Jos sinulla on tilava asunto, jossa on useampi huone, voit antaa esimerkiksi yhden huoneen kriisialueelta tulevan perheen käyttöön. Jos omistamastasi rakennuksesta tai huoneistosta on tällöin säännöksissä edellytetyllä tavalla ollut vähintään puolet omana tai perheen vakituisena asuntona, luovutusvoitto on kokonaan verovapaa.

Jos taas mainitun asumiskäytön osuus on alle puolet, voitosta on verovapaata vain tätä käyttöä vastaava osuus, mikäli kahden vuoden yhtäjaksoisen asumisen edellytys ei ole ehtinyt täyttyä. Siksi isommasta asunnosta voi antaa osan muiden henkilöiden käyttöön, kunhan omassa asumiskäytössä säilyy vähintään puolet pinta-alasta.   

Verojuristivastaus on julkaistu Taloustaidossa 16.3.2022.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Onko asuntokauppani myyntivoitto verovapaa?

Omistamme puolisoni kanssa yhteisesti asunnon toisella paikkakunnalla. Puolisoni on asunut viikot tässä asunnossa koko sen omistusajan (10 vuotta) ollessaan työssä kyseisellä paikkakunnalla. Onko mahdollinen myyntivoitto kokonaan verovapaa vai tuleeko minun maksaan osuudestani (50 %) myyntivoiton...

Lue lisää

Vuokraan asunnon pojalleni – onko asuntokauppa verovapaa?

Ostin asunto-osakkeen. Olen suunnitellut, että vuoden asumisen jälkeen vuokraankin sen aikuiselle pojalleni. Sisältyykö vuokrasopimuksella asuvan pojan asumisjakso kahden vuoden asumisaikaan, jolloin oman asunnon myymisestä ei tule veroseuraamuksia? Verojuristi Merja-Liisa Huolman-Lakarivastaa:...

Lue lisää

Voimmeko hyödyntää talokaupan tappion?

Olemme asuneet omistamassamme omakotitalossa vakituisesti 3 vuotta. Ostimme talon edullisesti, mutta käytimme remonttiin ja kaukolämpöliittymään lainarahaa noin 60 000 euroa. Nyt olemme myymässä asuntoa ja emme ehkä tule saamaan tätä kauppahintaan ja remonttiin käytettyä summaa talon myynnistä....

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa

Liity Veronmaksajien jäseneksi. Vain 35 € vuodessa + 8 € liittymismaksu!