Poikamiehellä on kaksi asuntoa – miten kuolinpesää verotetaan asuntojen myynneistä?
Olen poikamies ja omistan kaksi osakehuoneistoa, joissa molemmissa olen asunut vähintään kaksi vuotta keskeytyksettä omistusaikanani. Minun ei tarvitse maksaa myyntivoitosta veroa, jos joskus myyn asunnot.
Miten myyntejä verotetaan, jos asunnot jäävät kuolemani jälkeen kuolinpesälle? Maksaako kuolinpesä myyntivoitosta veroa, jos asunnot myydään saman tien kuoltuani?
Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa:
Kuolinpesä ei maksa myynnistä veroa, jos asuntojen perintöverotusarvo ja myyntikulut vastaavat vähintään niitä hintoja, joilla asunnot myydään.
Asuntojen myyntihinnasta eli luovutushinnasta vähennetään asuntojen perintöverotusarvo ja voiton hankkimisesta aiheutuneet menot.
Sen sijaan vainajan omistus- ja asumisaikaa ei lueta kuolinpesän tai perillisten hyväksi, kun asuntokauppojen myynti- eli luovutusvoittoa lasketaan.
Perintönä tai testamentilla saadun omaisuuden hankintameno on kyseiselle omaisuudelle vahvistettu perintöverotusarvo riippumatta siitä, myykö omaisuuden jakamaton kuolinpesä, legaatinsaaja* tai omaisuuden perinnönjaossa saanut perillinen. Perintöverotusarvo määräytyy perinnönjättäjän kuolinhetken mukaan.
Kun jakamaton kuolinpesä myy omaisuutta, se maksaa myös veron myynti- eli luovutusvoitosta.
*Legaatinsaaja on henkilö, jolle on testamentilla määrätty omistusoikeus tiettyyn esineeseen tai rahasummaan tai omaisuutta käyttö- tai tuotto-oikeudella. Yleensä legaatinsaaja ei ole pesän osakas, jos testamentin tulkinnasta ei poikkeuksellisesti muuta johdu.
Verojuristivastaus on julkaistu Taloustaidossa 17.1.2022.