Asunnon myynti 28.9.2023

Onko lahja-asunnonkin myyntivoitto verovapaa?

Sain asunnon vanhemmiltani lahjaksi 20 vuotta sitten ja olen asunut siinä vakituisesti koko ajan. Jos myyn kyseisen asunnon, onko mahdollinen myyntivoittoni verovapaa, vaikka en ole ostanut asuntoa, vaan saanut sen lahjaksi?

Verojuristi Tero Hämeenaho vastaa:

Kyllä on.

Oman asunnon myynnistä syntyvä luovutusvoitto on verovapaa, jos verovelvollinen on omistanut asuntonsa vähintään kaksi vuotta ja on tänä omistusaikanaan käyttänyt sitä yhtäjaksoisesti vähintään kahden vuoden ajan omana tai perheensä vakituisena asuntona.

Sääntö ei suinkaan koske pelkästään ostamalla hankittuja asuntoja, vaan asunto on voinut tulla myyjän omistukseen myös lahjana tai vaikkapa perintönä.

Olennaista on, että olet omistusaikanasi käyttänyt lahjaksi saamaasi asuntoa vakituisena kotinasi yhtäjaksoisesti vähintään kaksi vuotta.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Onko asuntoni myyntivoitto kokonaan verovapaa?

Omistan omakotitalon (150m²), josta omassa käytössä on 80 neliötä ja vuokrattuna 70 neliötä. Jos nyt myyn kiinteistön, onko myyntivoitto kokonaan verovapaa vai vain omaa käyttöä vastaavalta osin? Olen omistanut ja käyttänyt kiinteistöä vakituisena asuntonani yli kaksi vuotta. Tontti on kooltaan...

Lue lisää

Myyn asunnon Ruotsissa – onko myyntivoitto verovapaa?

Asun Suomessa ja myyn Ruotsissa sijaitsevan asuntoni. Asuin aikoinaan tuossa Ruotsissa omistamassani asunnossa vakituisesti ja yhtäjaksoisesti omistusaikanani yli kaksi vuotta. Suomessa asunnon myynnistä ei tarvitse maksaa myyntivoittoveroa, jos on asunut asunnossa yli kaksi vuotta. Koskeeko tä...

Lue lisää

Voinko vähentää asuntokauppani tappion pääomatuloistani?

Myin vuokralla olleen asunto-osakkeeni tappiolla viime vuonna. Asunto oli noin vuoden vuokralla, ja sitä ennen asuimme siinä itse yhdeksän vuotta. Voinko vähentää tappion pääomatuloista? Verojuristi Tuomo Lindholmvastaa: Et voi vähentää asunnon myyntitappiota pääomatuloistasi tai muutoinkaan. Om...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa

Liity Veronmaksajien jäseneksi. Vain 35 € vuodessa + 8 € liittymismaksu!