Asunnon osto 9.11.2022

Onko keskeneräisestä rakennuksesta maksettava varainsiirtoveroa?

Ostin kiinteistön, jolla on keskeneräinen rakennus. Onko varainsiirtoveroa maksettava myös keskeneräisestä rakennuksesta? Kaupan yhteydessä ei sovittu rakentamisvelvollisuudesta eikä siihen liittynyt rakennusurakkasopimusta.

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Kyllä on maksettava. Jos kiinteistö myydään siinä vaiheessa, kun rakennus on vielä keskeneräinen, tulee siitäkin maksaa varainsiirtoveroa. Kiinteistön kaupassa varainsiirtovero on 4 prosenttia. Muista antaa varainsiirtoveroilmoitus.

Kiinteistöön kuuluvaksi katsotaan myös sillä oleva rakennus. 

Toinen kysymys on sitten se, mitä kuuluu keskeneräiseen rakennukseen. Esimerkiksi kiinteistökaupan yhteydessä myytävä kasa lautoja ja sementtisäkit eivät ole vielä osa rakennusta. Ne ovat selkeästi irtaimia esineitä.

Rakennukseen asennetut jäteveden puhdistamot, ilmalämpöpumput, sälekaihtimet, kaapit, tiskipöytä, televisioantenni, ikkunalauta, loisteputket kiinnikkeineen, liesituuletin, hana, ulkovalaisimet ja lämpöpatterit ovat osa rakennusta. Edellä luetellut laitteet, kalusteet ja esineet ovat esimerkkejä rakennukseen kuuluvista ainesosista ja tarpeistoista. 

Myös keskeneräisistä rakennuksista pitää maksaa kiinteistöveroa, jonka määrään vaikuttaa rakennuksen valmiusaste eli se, kuinka valmis rakennus on vuodenvaihteessa. Rakennuksen valmiusaste määräytyy kiinteistöverotuspäätöksessä vuoden ensimmäisen päivän mukaan.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Kiinteistövero

Kiinteistövero määrätään sille, joka omistaa kiinteistön kalenterivuoden alussa (1. tammikuuta). Kiinteistövero on maan ja rakennusten arvoon perustuva vero, jonka pääsäännön mukaan maksaa kiinteistön omistaja kiinteistön sijaintikunnalle.

Yritysjäsenille. Liity tai kirjaudu lukeaksesi
Veronmaksajat Puolenpitoa

Liity Veronmaksajien jäseneksi. Vain 35 € vuodessa + 8 € liittymismaksu!