Kesämökin verot
Kesämökin hankintaan, omistamiseen ja myymiseen liittyy useita erilaisia veroseuraamuksia.
Kesämökin ostaminen
Kun ostat kesämökin, sinun on maksettava kauppahinnan perusteella varainsiirtoveroa ja annettava varainsiirtoveroilmoitus. Ostaja maksaa varainsiirtoveroa ostaessaan kiinteistön tai asunto-osakeyhtiön osakkeet. Kesämökki on useimmiten kiinteistö, josta maksat varainsiirtoveroa 3 prosenttia kauppahinnasta 12.10.2023 alkaen. Tätä aiemmin vero oli 4 prosenttia. Muista hakea myös lainhuutoa.
Kesämökin kiinteistövero
Kesämökin omistamiseen liittyy vuosittainen kiinteistöveron maksuvelvollisuus kiinteistön sijaintikunnalle. Kiinteistövero on maapohjan ja rakennusten arvoon perustuva vero, jonka pääsäännön mukaan maksaa kiinteistön omistaja.
Kiinteistövero määrätään sille, joka omistaa kiinteistön kalenterivuoden alussa. Omistajaan rinnastetaan se, jonka hallintaoikeus kiinteistöön perustuu vastikkeettomaan saantoon: testamenttiin, perintöön tai lahjaan. Jos esimerkiksi lahjoitat kesämökin pidättäen siihen hallintaoikeuden itsellesi, maksat edelleen myös kiinteistöveron.
Kotitalousvähennys ja kesämökki
Kotitalousvähennyksen voi saada myös omassa käytössä olevalla vapaa-ajanasunnolla teetetyistä töistä.
Kotitalousvähennyksen saa myös työstä, joka on tehty verovelvollisen, hänen puolisonsa tai edesmenneen puolisonsa vanhempien, ottovanhempien, kasvattivanhempien tai näiden suoraan ylenevässä polvessa olevien sukulaisten tai edellä mainittujen henkilöiden puolisoiden käyttämässä vapaa-ajan asunnossa.
Vapaa-ajan asunnolla teetetyt remontit ja kotitaloustyöt oikeuttavat kotitalousvähennykseen samoilla periaatteilla kuin muissakin asunnoissa teetetyt työt.
Kesämökin omistaminen ei ole edellytys vähennyksen saamiselle, vaan mökki voi olla vuokrattu, puolison omistama, sukumökki, kuolinpesän kesämökki tai kaveriporukan yhteismökki. Olennaista on, että kotitalousvähennystä vaativa on teettänyt työn, käyttää mökkiä ja on osallistunut kulujen maksamiseen.
Kesämökin myynti
Kesämökin myynnistä saadusta voitosta maksetaan pääomatuloveroa. Luovutusvoitosta maksetaan veroa myyntihinnan ja hankintahinnan erotuksesta pääomatuloveroprosentin mukaan 30 tai 34 prosenttia. Myyntihinnasta vähennetään joko todellinen hankintahinta tai hankintameno-olettama.
Todellinen hankintahinta on joko mökin ostohinta, mökin rakennuskustannukset, perintöverotuksessa tai lahjaverotuksessa käytetty arvo. Lisäksi voit vähentää perusparannusmenot sekä kesämökin myyntiin ja hankintaan liittyvät kulut, kuten varainsiirtoveron.
Vaihtoehtoisesti voit vähentää hankintameno-olettaman, jos se johtaa parempaan lopputulokseen eli pienempään voittoon. Hankintameno-olettama on 40 prosenttia myyntihinnasta, mikäli kesämökki on omistettu vähintään 10 vuotta tai 20 prosenttia, jos kesämökki on omistettu alle 10 vuotta ennen myyntiä.
Kesämökki perintönä
Jos saat kesämökin lahjana tai perintönä, maksat useimmiten joko lahjaveroa tai perintöveroa mökin saantohetken käyvän arvon perusteella. Lahjasta tai perinnöstä ei makseta varainsiirtoveroa.