Kotitalousvähennys ja palkanmaksu 10.1.2019

Remontti yhteisellä mökillä – kenelle kotitalousvähennys?

Olemme aviopari ja omistamme tasaosuuksin yhdessä kahden täysi-ikäisen lapsemme kanssa kesämökin. Käytämme kaikki mökkiä vuosittain. Mökillä pitää tehdä lähiaikoina monenlaista remonttia. Me vanhemmat rahoitamme osan remonttifirmalta tilattavista remonteista, osa maksetaan yhdessä lasten kanssa. Miten voimme hyödyntää kotitalousvähennystä? 

Verojuristi Harri Rajala vastaa:

Tässä tapauksessa te kaikki omistajat voitte vaatia kotitalousvähennystä siltä osin kuin maksatte kotitalousvähennykseen oikeuttavasta työstä ennakkoperintärekisteriin merkitylle remonttifirmalle. 

Jos remontti rinnastuu uudisrakentamiseen, esimerkiksi mökkiä laajennetaan tai kylmää tilaa otetaan asuinkäyttöön, kotitalousvähennystä ei niiltä osin saa. 

Kukin teistä vaatii omassa verotuksessaan kotitalousvähennystä omista maksuistaan. Vähennys lasketaan vain arvonlisäverollisesta työn osuudesta. Jos remontti maksaa 5 000 euroa, kotitalousvähennystä saa maksimimäärän 2 400 euroa, jos yksi henkilö on vaatinut vähennystä. Aviopari voi siis saada yhteensä 4 800 euroa kotitalousvähennystä, jos remonttikulut ovat yhteensä 10 000 euroa.

Vähennyskelpoista on puolet työn arvonlisäverollisesta hinnasta, kun työ ostetaan ennakkoperintärekisteriin merkityltä yritykseltä. Lisäksi on vielä 100 euron verovelvolliskohtainen omavastuu. 

 

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Saako metsäyhtymä kotitalousvähennyksen?

Omistan yhdessä kahden siskoni kanssa metsäkiinteistön. Kyseessä on metsäyhtymä. Nyt aiomme teetättää vanhempiemme käyttämään ulkosaunaan piippuremontin ennakkoperintärekisteriin merkityllä yrityksellä. Voiko kotitalousvähennyksen vaatia metsäyhtymällemme vai kuinka menettelemme?

Lue lisää

Kotitalousvähennyksen tekeminen

Kotitalousvähennyksenä voit vuonna 2023 vähentää 60 prosenttia ennakkoperintärekisteriin kuuluvalle yrittäjälle tai yritykselle maksamastasi työkorvauksesta tai 30 prosenttia maksamastasi palkasta sekä palkan sivukulut, jos kyseessä on...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa

Liity Veronmaksajien jäseneksi. Vain 35 € vuodessa + 8 € liittymismaksu!