Onnistuuko kotitalousvähennyksen siirto aviopuolisolle?
Olemme teettäneet kotitalousvähennykseen oikeuttavaa työtä. Nyt on käynyt niin, että en ole maksanut riittävästi veroja, joten en voi hyödyntää kotitalousvähennystä.
Voiko aviopuolisoni, joka on maksanut riittävästi veroja, hyödyntää vähennyksen verotuksessaan? En löytänyt Omaverossa veroilmoitukseltani ruksittavaa kohtaa, jolla vähennyksen siirto puolisolleni onnistuisi.
Johtava verojuristi Päivi Kaari vastaa:
Kotitalousvähennys ei mene perheessänne hukkaan. Verohallinto siirtää viran puolesta vähennyksen aviopuolisollesi, koska sinä et ole maksanut riittävästi veroja.
Samoin toimitaan, jos kotitalousvähennystä vaatineen vähennys ylittää maksimisumman. Myös tällöin ylittävä osa siirretään puolisolle. Jos esimerkiksi vaadit vähennystä 10 000 eurolla, 5 000 siirtyy toisen puolison verotukseen ilman vaatimustakin.
Lain esitöiden mukaan tarkoituksena on, että vähennys ei missään tapauksessa jäisi pienemmäksi verrattuna siihen, jos toinen puoliso olisi sitä vaatinut.
- Vuonna 2019 maksimivähennyksen eli 2 400 euron vähennyksen saat, jos yritykseltä ostamissasi palveluissa työn osuus on yhteensä 5 000 euroa [(5000 x 50 %) - 100) = 2 400 euroa]. Kotitalousvähennyksen omavastuu on 100 euroa/henkilö.
- Vuonna 2020 maksimivähennyksen eli 2 250 euron vähennyksen saat, jos yritykseltä ostamissasi palveluissa työn osuus on yhteensä 5 875 euroa [(5 875 x 40 %) - 100) = 2 250 euroa]. Kotitalousvähennyksen omavastuu on 100 euroa/henkilö.
Veroilmoituksessa ei siis ole erillistä ”ruksittavaa kohtaa”, jolla siirto tehdään, koska siirto hoituu automaattisesti aviopuolisoilla sekä avopareilla, joilla on yhteinen lapsi tai jotka ovat olleet aikaisemmin naimisissa.