Kotitalousvähennys ja palkanmaksu 8.10.2020

Vanhempien omakotitaloon asennetaan aurinkopaneelit – saako tytär asennustyöstä kotitalousvähennyksen?

Omakotitaloomme asennetaan aurinkopaneelit. Tyttäreni maksaa aurinkopaneelien asennustyön, joka on noin 3 500 euroa arvonlisäveroineen. Me maksamme itse aurinkosähköä tuottavat laitteet, joiden arvo on noin 5 000 euroa.

Saako tyttäremme tehdä työstä omassa verotuksessaan kotitalousvähennyksen, jos hänellä on vähennysoikeutta käyttämättä? Vai pitäisikö hänen maksaa kaikki kustannukset? Voiko verottaja väittää tätä keinotekoiseksi veronkiertojärjestelyksi?

Verojuristi Juha Salmikivi vastaa:

Tyttäresi voi mielestäni saada omassa verotuksessaan kotitalousvähennyksen maksamistaan työkustannuksista. Tiedossani ei ole verotus- eikä oikeuskäytäntöä, jossa olisi puututtu mainitun kaltaiseen laskun jakamiseen eri henkilöille esimerkiksi veronkiertämissäännöksen nojalla.

Aurinkosähköä tuottavan järjestelmän asentaminen omakotitaloon oikeuttaa kotitalousvähennykseen, kunhan asennustyön suorittaja kuuluu tilaussopimusta tehtäessä ennakkoperintärekisteriin. Tarkista tämä Yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä (YTJ).

Kotitalousvähennyksen saa vähennykseen oikeuttavasta työstä, kun työ on tehty vähennystä vaativan verovelvollisen tai hänen puolisonsa tai edesmenneen puolisonsa vanhempien, ottovanhempien, kasvattivanhempien tai näiden suoraan ylenevässä polvessa olevien sukulaisten tai edellä mainittujen henkilöiden puolisoiden käyttämässä asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Kuka saa kesämökillä kotitalousvähennyksen?

Poika omistaa kesämökin, ja hän asuu siellä perheineen. Nyt poika haluaa asentaa mökille ilmalämpöpumpun ja rakentaa huvimajan. Hän maksaa ne itse. Isällä on asumisoikeus kesämökillä. Kumpi saa työstä kotitalousvähennyksen, poika vai isä?

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa

Liity Veronmaksajien jäseneksi. Vain 35 € vuodessa + 8 € liittymismaksu!