Kotitalousvähennys ja palkanmaksu 12.8.2021

Vanhemmille kotitalousvähennys aurinkopaneelien asennustyöstä?

Ostin vanhempieni omakotitalon, mutta heille jäi asuntoon elinikäinen hallintaoikeus. Nyt he asennuttivat taloon aurinkopaneelit. Voivatko he tehdä kokonaan itse maksamastaan asennustyöstä kotitalousvähennyksen? Työn tehnyt yritys on ennakkoperintärekisterissä.

Verojuristi Juuso Loikkanen vastaa:

Vanhempasi saavat asennustyöstä kotitalousvähennyksen, jos omakotitalosi on edelleen heidän kotinsa tai jos he käyttävät taloa vapaa-ajan asuntonaan. Lain mukaan kotitalousvähennyksen voi saada käyttämässään asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa tehdystä työstä. Asunnon hallintatapa ei vaikuta vähennykseen.

Vähennykseen oikeuttaa työ, joka on tehty vähennystä vaativan verovelvollisen ja hänen puolisonsa tai edesmenneen puolisonsa vanhempien, ottovanhempien, kasvattivanhempien tai näiden suoraan ylenevässä polvessa olevien sukulaisten tai edellä mainittujen henkilöiden puolisoiden käyttämässä asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa. Sen sijaan alenevassa polvessa olevien sukulaisten käyttämässä asunnossa tehty työ ei oikeuta vähennykseen.

Näin ollen vanhemmat eivät siis voi vähentää lastensa asunnon korjauskustannuksia, jos he eivät myös samalla itse asu kyseisessä asunnossa tai käytä sitä vapaa-ajan asuntona.

Verojuristivastaus on julkaistu Taloustaidossa 23.7.2021.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Kesämökissä hallintaoikeus – kenelle kotitalousvähennys?

Olen lahjoittanut vapaa-ajan asunnon lapselleni. Pidätin samalla kuitenkin itselläni ja vaimollani elinikäisen hallintaoikeuden vapaa-ajan asuntoon. Aiomme hankkia vapaa-ajanasunnolle ilmalämpöpumpun lämmitykseen ja jäähdytykseen. Kumpi saa firman asennustyöstä kotitalousvähennyksen, omistaja vai...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa

Liity Veronmaksajien jäseneksi. Vain 35 € vuodessa + 8 € liittymismaksu!