Kotitalousvähennys ja palkanmaksu 1.8.2024

Meillä on vapaa-ajan asunto Lapissa – saammeko sähköenergiasta sähkövähennyksen?

Omistamme sähkölämmitteisen vapaa-ajan asunnon Lapissa, jossa kului kovasti sähköä alkuvuonna 2023. Olemme kirjoilla varsinaisessa kodissamme Etelä-Suomessa, mutta vietämme paljon aikaa vapaa-ajan asunnolla ja teemme siellä myös välillä etätöitä. Voimmeko saada sähkövähennyksen Lapin asunnon sähkölaskusta.

Verojuristi Harri Rajala vastaa:

Sähkövähennyksen voi saada ainoastaan vakituisen asunnon sähkönkäyttöpaikassa 1.1.2023–30.4.2023 kulutetusta sähköenergiasta.

Todennäköisesti Verohallinto tulkitsee teidän tapauksessanne, että Lapin asunto ei ole vakituinen asuntonne. Vakituisella asunnolla tarkoitetaan asuntoa, jota käytetään pääasiallisena asuntona eli kotina.

Sähkövähennystä ei saa vapaa-ajan asunnon tai muun vastaavan asunnon sähkölaskujen perusteella.

Sähkövähennys on 60 prosenttia niistä tammi-huhtikuun 2023 sähköenergian kuluista, jotka ylittävät 2 000 euroa.

Vähennys on korkeintaan 2 400 euroa yhtä vakituista asuntoa kohti kohden. Tämä koskee myös puolisoita. Täyden vähennyksen saa, jos sähköenergian kulut olivat neljältä kuukaudelta 6 000 euroa.

Asunnon sijainnilla ei ole merkitystä, ja se voi sijaita myös ulkomailla. Jos on samanaikaisesti käytössä useampi vakituinen asunto, vähennys myönnetään vain yhden sähkönkäyttöpaikan perusteella, jonka tulee olla henkilön pääasiallinen vakituinen asunto.

Sähkövähennyksen kannalta ei ole merkitystä, millä perusteella vakituista asuntoa hallitaan.

Vakituinen asunto voi olla esimerkiksi omistus- tai vuokra-asunto. Sen hallinta voi perustua myös asunnon lahjoituksen yhteydessä pidätettyyn hallintaoikeuteen, syytinkiin tai lesken lakimääräiseen asumisoikeuteen.

Sähkövähennyksellä ja muilla kotitalousvähennyksillä on yhteinen 100 euron omavastuu. Jos et tee muita kotitalousvähennyksiä, omavastuu vähennetään sähkövähennyksestä.

Sähkövähennys ei vaikuta kotitalousvähennykseen oikeuttaviin töihin tai enimmäismääriin.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu
Veronmaksajat Puolenpitoa

Liity Veronmaksajien jäseneksi. Vain 35 € vuodessa + 8 € liittymismaksu!