Kotitalousvähennyksen tekeminen
Kotitalousvähennyksen perustietopaketti
◦ Kotitalousvähennys ◦ Kotitalousvähennyksen tekeminen ◦ Mistä työstä kotitalousvähennys? ◦ Kotitalousvähennys ja työn tekemispaikka ◦ Tuet ja kotitalousvähennys ◦ Kotitalous työnantajana ◦ Sähkövähennys
- Kotitalousvähennys myönnetään ainoastaan luonnolliselle henkilölle.
- Kuolinpesä voi saada vähennyksen henkilön kuolinvuodelta, mutta ei enää sen jälkeen.
- Kotitalousvähennystä ei myönnetä henkilön itsensä tekemästä työstä eikä työstä, jonka on tehnyt vähennystä hakevan henkilön kanssa samassa taloudessa asuva.
Kotitalousvähennyksenä voit vuonna 2024 vähentää
- 60 prosenttia ennakkoperintärekisteriin kuuluvalle yrittäjälle tai yritykselle maksamastasi työkorvauksesta tai 30 prosenttia maksamastasi palkasta sekä palkan sivukulut, jos kyseessä on kotitalous-, hoiva- tai hoitotyö tai öljylämmityksestä luopuminen. Näiden töiden osalta vähennyksen enimmäismäärä on 3 500 euroa.
- 40 prosenttia ennakkoperintärekisteriin kuuluvalle yrittäjälle tai yritykselle maksamastasi työkorvauksesta tai 15 prosenttia maksamastasi palkasta sekä palkan sivukulut, kun kyseessä on muu kotitalousvähennykseen oikeuttava työ kuin kotitalous-, hoiva- tai hoitotyö tai öljylämmityksestä luopumiseen liittyvä työ eli esimerkiksi muu remontointityö. Näiden töiden perusteella kotitalousvähennystä voi saada korkeintaan 2 250 euroa.
Omavastuu on kaikissa tilanteissa 100 euroa/hlö/vuosi.
- Vähennys lasketaan arvonlisäverollisesta hinnasta.
- Vähennystä saa vain työn osuudesta, ei esimerkiksi materiaaleista.
Maksimivähennyksen eli 3 500 euron vähennyksen saat, jos vuonna 2024 yritykseltä ostamissasi palveluissa työn osuus on yhteensä 6 000 euroa [(6 000 x 60 %) - 100) = 3 500 euroa]. Tähän määrään voi sisältyä enintään 2 250 eurolla vähennystä muun kuin korotetun vähennyksen piirissä olevan työn perusteella.
Ennen palvelun ostamista kannattaa tarkistaa, että yritys kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Jos yritys on sopimuksen tekohetkellä rekisterissä, kotitalousvähennyksen saa, vaikka se olisi poistettu rekisteristä laskun maksamishetkellä.
Tiedon ennakkoperintärekisteriin kuulumisesta saat netistä osoitteesta www.ytj.fi.
Hyödyllisiä linkkejä kotitalousvähennyksestä:
- Onko yritys merkitty ennakkoperintärekisteriin? Tarkista tieto YTJ yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä
- Maksatko ensimmäistä kertaa palkkaa? Saat apua Pientyönantajan maksupalvelusta Palkka.fi
- Tutustu Verohallinnon ohjeeseen: Kotitalousvähennys verotuksessa
Kotitalousvähennyksen perustietopaketti
◦ Kotitalousvähennys ◦ Kotitalousvähennyksen tekeminen ◦ Mistä työstä kotitalousvähennys? ◦ Kotitalousvähennys ja työn tekemispaikka ◦ Tuet ja kotitalousvähennys ◦ Kotitalous työnantajana ◦ Sähkövähennys