Ensiasunnon hankinta ja rahoitus 2.2.2023

Menetinkö ensiasunnon varainsiirtoverovapauden?

Avopari osti yhdessä asunto-osakkeen (osuudet 50/50). He olivat ensiasunnon ostajia. Avoeron jälkeen toinen myi osuutensa toiselle. Osuuden ostanut mies joutui maksamaan varainsiirtoveron ostamastaan osuudesta, vaikka kysymys on samasta ensiasunnosta. Onko tästä osuudesta maksettava varainsiirtoveroa? Pitääkö varainsiirtoveroa maksaa myös tulevaan putkiremonttiin liittyvästä velkaosuudesta?

Verojuristi Juha Salmikivi vastaa:

Miehen on maksettava varainsiirtoveroa avopuolisoltaan ostamastaan asunnon puolikkaasta. Varainsiirtoverolain mukaan ensiasunnon verovapaus on menetetty siinä vaiheessa, kun omistusoikeus asunnon puolikkaaseen on saatu.

Varainsiirtoveroa (2 %) maksetaan kauppahinnasta. Lisäksi varainsiirtoveroa maksetaan ostettuihin osakkeisiin kohdistuvasta yhtiölainaosuudesta eli puolesta yhtiölainaa. Yhtiölaina otetaan varainsiirtoveron määrässä huomioon vain, jos asunto-osakeyhtiö on kaupantekopäivään mennessä määritellyt osakekohtaiset lainaosuudet ja antanut osakkaille näitä lainaosuuksia koskevan konkreettisen poismaksuoikeuden.

Yhtiövelan suuruus selviää ajan tasalla olevasta isännöitsijäntodistuksesta.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Veronmaksajat Puolenpitoa

Liity Veronmaksajien jäseneksi. Vain 35 € vuodessa + 8 € liittymismaksu!