Mitä verot ovat? 26.12.2023

Näin verokortti toimii

Tarvitset vuoden 2024 kesätöitä ja muuta työntekoa varten verokortin . Verottaja lähettää verokortin postitse vuodenvaihteessa. Saat verokortin ensimmäisen kerran sille vuodelle, jona täytät 16. Voit saada kortin aiemminkin, jos sinulla on ollut tuloja.Voit näyttää työnantajallesi verokortin, jonka sait vuodenvaihteessa kotiisi postitettuna. Paperista verokorttia ei kuitenkaan aina tarvita. Työnantajasi saattaa saada ennakonpidätystietosi suoraan Verohallinnosta sähköisesti.

Työnantaja pidättää palkasta veroa verokorttiin merkityn prosentin mukaisesti.

Jos et näytä verokorttia työnantajallesi eikä työnantaja ole saanut ennakonpidätystietojasi Verohallinnosta sähköisesti, työnantajan täytyy pidättää palkastasi peräti 60 % veroa. 

Liikaa maksamasi veron saat takaisin vasta seuraavana vuonna veronpalautuksena. Hakemalla muutosta verokorttiin saatat saada liikaa maksamasi veron hyväksesi jo saman vuoden aikana, jos sinulla on vielä loppuvuoden aikana tuloja.

Verokorttiin on yleensä merkitty ennakonpidätysprosentti, tuloraja ja lisäprosentti. Ennakonpidätys tehdään verokorttiin merkityn ennakonpidätysprosentin mukaan tulorajaan asti. Tulorajan ylittävästä osasta ennakonpidätys tehdään lisäprosentin mukaan loppuvuoden ajan.

Verottajan vuodenvaihteessa lähettämä verokortti tulee voimaan helmikuun alussa ja on voimassa joulukuun loppuun asti. Myös verokorttiin merkitty tuloraja koskee vain helmikuun alun ja joulukuun lopun välisenä aikana maksettavia palkkoja. Työnantaja ei ota tammikuussa maksettuja palkkoja huomioon laskiessaan, ylittyykö verokorttiin merkitty tuloraja.

Tammikuussa maksettavasta palkasta ennakonpidätys tehdään edellisen vuoden lopussa voimassa olleen verokortin mukaan, ellet ole hakenut alkaneelle vuodelle uutta verokorttia, joka olisi voimassa jo tammikuussa.

Ennakonpidätyksen lisäksi työnantaja vähentää palkastasi myös työeläkemaksun (7,15 prosenttia palkasta vuonna 2024) ja työttömyysvakuutusmaksun (0,79 prosenttia palkasta vuonna 2024). Jos olet alle 17-vuotias, työeläkemaksua ei kuitenkaan peritä palkastasi. Työttömyysvakuutusmaksua peritään  18 vuotta täyttäneeltä. Maksuvelvollisuus alkaa 18-vuotissyntymäpäivääsi seuraavan kuukauden alusta.

Työnantajaltasi saamasi palkkalaskelmat kannattaa säilyttää, sillä niiden avulla voit tarkistaa veroilmoituksen, jonka saat palkanmaksuvuotta seuraavana keväänä.

Tiedot sinulle maksetuista palkoista ja niistä perityistä ennakonpidätyksistä, työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksuista voit katsoa myös tulorekisteristä. Tulorekisteriin voit kirjautua verkkopankkitunnuksilla, mobiilivarmenteella tai varmennekortilla.

Näin tilaat verokortin

Jos et saa vuodenvaihteessa verokorttia joko postitse tai Omaveroon, tilaa verokortti Omaverosta tai soita verottajan palvelunumeroon 029 497 000. 

Omaveroon kirjautumista varten tarvitset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai varmennekortin. Jos olet alle 18-vuotias, myös vanhempasi tai huoltajasi voi tilata sinulle verokortin Omaverosta.

Verokortti tulee aina Omaveroon, josta sen voi tulostaa itse paperille. Verokortin toimitustavaksi voi valita Omaveron lisäksi myös postin.

Ennen verokortin tilaamista sinun täytyy arvioida, kuinka paljon tulet kokonaisuudessaan saamaan palkkaa kuluvana vuonna.

Jos olet kuluvan vuoden aikana jo saanut palkkaa, verottaja tarvitsee tiedon palkan määrästä sekä palkasta peritystä verosta euroina. Palkasta peritty vero eli ennakonpidätys näkyy työnantajan antamasta palkkalaskelmasta. Näet työnantajan tulorekisteriin ilmoittamat palkkasi ja palkastasi tehdyt ennakonpidätykset myös Omaverosta. Huomioi kuitenkin että tiedot palkoistasi ja ennakonpidätyksistä tulevat Omaveroon viiveellä, ne eivät näy siellä välittömästi palkkapäivän jälkeen.

Jos teet Omaverossa esimerkiksi huhtikuussa verokortin, jonka otat käyttöön toukokuussa, muista lisätä jo maksetun palkan määrään myös vielä maksamaton huhtikuun palkka. 

Näin muutat verokorttia

Voit muuttaa verokorttiin merkittyä ennakonpidätysprosenttia.

Verokorttiisi on merkitty ennakonpidätysprosentti, joka perustuu arvioon kalenterivuoden aikana ansaitsemastasi palkasta. 

Jos prosentti on liian korkea, maksat turhia ennakkoveroja, jotka saat palautuksena takaisin vasta seuraavana vuonna. Liian matala prosentti taas kostautuu myöhemmin jäännösveroina tai loppuvuoden ennakonpidätyksessä.

Jos näyttää siltä, että todelliset vuositulosi eroavat verottajan arviosta, muuta ennakonpidätysprosenttiasi. Verottajan arvio vuosituloistasi on merkitty päätökseen verokortista, jonka verottaja lähettää verokortin yhteydessä. Päätös löytyy myös Omaverosta.

Jos ennakkopidätysprosenttiasi tarvitsee korottaa, voit pyytää sitä suoraan työnantajaltasi tai tilata uuden verokortin. Muutos kannattaa tehdä ajoissa, koska silloin ei tarvitse nostaa ennakonpidätysprosenttia kerralla niin paljon. 

Verokorttiin merkityn ennakonpidätysprosentin alentamiseen tarvitaan aina uusi verokortti. Tilaa uusi verokortti Omaverosta tai soita verottajan palvelunumeroon 029 497 000. Omaveroon kirjautumista varten tarvitset verkkopankkitunnukset, mobiilivarmenteen tai varmennekortin.

Selvitä ja arvioi ennen verokortin tilaamista seuraavat tiedot:

  • paljonko olet saanut alkuvuonna palkkaa,
  • paljonko saamastasi palkasta on peritty veroja,
  • paljonko saat palkkaa loppuvuonna,
  • paljonko olet saanut opintorahaa alkuvuonna ja paljonko tulet saamaan sitä loppuvuonna ja
  • mahdolliset vähennykset (voit esimerkiksi vähentää verotuksessasi työpaikkasi ja kotisi välisistä työmatkakuluista sen osan, joka ylittää 900 euroa).

Voit arvioida ennakonpidätysprosenttisi Verohallinnon verkkosivujen veroprosenttilaskurilla

Varusmiehen etuudet

Varusmiehen päiväraha ja sotilasavustus ovat verovapaita etuuksia, joita varten et tarvitse verokorttia.

Opintoraha

Opintoraha on veronalaista tuloa. Kela ei kuitenkaan tee automaattisesti opintorahasta ennakonpidätystä. Jos haluat, että opintorahastasi vähennetään ennakonpidätys, ilmoita Kelalle haluamasi ennakonpidätysprosentti.

  • Jos sinulla ei ole opintorahan lisäksi muita veronalaisia tuloja, pelkästä opintorahasta ei mene veroa.
  • Jos sinulla on opintorahan lisäksi esimerkiksi palkkatuloja, opintoraha on huomioitava palkan ennakonpidätyksessä.

Lisätietoa opintorahan verotuksesta saat Kelan verkkosivuilta

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu
Veronmaksajat Puolenpitoa

Liity Veronmaksajien jäseneksi. Vain 35 € vuodessa + 8 € liittymismaksu!