Voiko jakamaton kuolinpesä hyödyntää metsävähennystä?
Olen osakkaana kuolinpesässä. Perinnönjättäjä kuoli reilu vuosi sitten. Osakkaita on neljä tasaosuuksin. Kuolinpesässä on vain metsätila. Aion ostaa yhdeltä osakkaalta hänen pesäosuutensa. Kauppahintana käytetään samaa arvoa kuin perintöveropäätöksessä eli luovutusvoittoa ei synny.
Perinnönjakoa emme vielä tee, jos ei tarvitse. Jos kuolinpesä myy kaupan jälkeen puuta metsätilalta, voiko minun tai kuolinpesän verotuksessa hyödyntää metsävähennystä maksamani pesäosuuden kauppahinnan perusteella?
Verojuristi Harri Rajala vastaa:
Ei voi. Metsää omistavan jakamattoman kuolinpesän osakkaiden keskenään tekemät osuuksien kaupat eivät muodosta kuolinpesälle metsävähennyspohjaa.
Kuolinpesän osuus on irtainta omaisuutta, vaikka kuolinpesässä olisi kiinteistö. Koska sinua ei veroteta puunmyynnistä vaan kuolinpesää, et myöskään itse voi hyödyntää metsävähennystä.
Metsävähennystä varten tulisi ensin tehdä perinnönjako ja sen jälkeen kiinteistökauppa. Kauppahinnasta maksaisit 4 prosenttia varainsiirtoveroa.
Jaon ja kaupan jälkeen syntyisi verotus- eli metsäyhtymä. Osakkaiden välinen metsäkiinteistökauppa kuluineen muodostaisi verotusyhtymälle metsävähennyspohjan.
Verotusyhtymä voi vaatia metsävähennystä verotusyhtymän metsätalouden veroilmoituksella sellaisesta metsätalouden veronalaisesta pääomatulosta, joka on verovuoden aikana saatu metsävähennykseen oikeuttavasta metsästä.
Metsävähennyksen tekeminen edellyttää, että verovuonna on saatu vähintään 2 500 euroa metsätalouden veronalaista pääomatuloa.
Korkeimman hallinto-oikeuden vuosikirjaratkaisun KHO:2001:54 mukaan verotusyhtymän osakas ei voi yksin omassa verotuksessaan tehdä metsävähennystä siitä metsätalouden pääomatulosta, joka hänelle yhtymästä jaetaan.