Kuka saa rahat kuolinpesän asuntokaupoista?
Äitini käytössä olevan asunto-osakkeen omisti aikanaan yksin isäni. Nyt sen omistaa jakamaton kuolinpesä. Osakkaina ovat äitini lisäksi kaksi lasta.
Isäni kuolinpäivästä on yli 10 vuotta aikaa. Vanhemmilla ei ollut avioehtoa. Kenelle myynnistä saadut varat kuuluvat? Meneekö puolet äitini tilille ja toinen puoli kuolinpesän tilille? Tuleeko myynnistä veroseuraamuksia?
Verojuristi Juha Salmikivi vastaa:
Asunnon myynnistä saadut varat ovat kuolinpesän omaisuutta, jos ositusta ennen myyntiä ei ollut tehty. Äidillänne on toki avio-oikeus näihin varoihin. Osituksessa lesken avio-osa on puolet yhteenlasketusta avio-oikeuden alaisesta varallisuudesta.
Myynnistä mahdollisesti saatavasta luovutusvoitosta verotetaan kuolinpesää, jos lapset eivät kuolinpäivän jälkeen ole asuneet asunnossa yhtäjaksoisesti ja vakituisesti vähintään kahden vuoden ajan. Myyntihinnasta vähennetään myyntikulut ja hankintameno, joka on asunnon perintäverotuksessa vahvistettu arvo, eli perukirja-arvo. Vaihtoehtoisesti myyntihinnasta voidaan vähentää myös hankintameno-olettamana 40 prosenttia myyntihinnasta, jos se on enemmän kuin perintöverotusarvo ja myyntikulut.
Jos ennen myyntiä tehdään ositus, jossa leskelle siirtyy esim. 50 prosenttia asunnosta, on lesken osuus verovapaa oman asunnon myynti, kun hän on asunut asunnossa yhtäjaksoisesti ja vakituisesti vähintään kahden vuoden ajan edesmenneen puolison hankinta-ajankohdan jälkeen. Asumisaika yleensä lesken kohdalla täyttyy. Ositussaannossa lesken saantoajankohta on edesmenneen puolison saantoajankohta.
Tällaisessa tilanteessa on siis yleensä edullista tehdä ositus ennen asunnon myyntiä.