Tyttärelläni ei ole varaa maksaa lahjaveroa – voinko maksaa lahjaveron hänen puolestaan?
Olen äskettäin lahjoittanut kesämökkikiinteistöni tyttärelleni. Hänellä ei ole varaa maksaa lahjastani aiheutuvaa lahjaveroa. Voinko maksaa lahjaveron hänen puolestaan?
Verojuristi Tero Hämeenaho vastaa:
Toki voit, mutta maksaessasi tyttäresi veroja, annat hänelle kyseisten verojen arvoisen lisälahjan, josta lahjansaajan myös pitää antaa lahjaveroilmoitus kolmen kuukauden kuluessa ja maksaa lisää lahjaveroa.
Kaikki saman lahjansaajan samalta lahjanantajalta kolmen vuoden aikana saamat lahjat lasketaan yhteen, vaikka ne olisivat eri tyyppistä varallisuutta, esimerkiksi mökkikiinteistö ja rahaa. Tyttäresi saa sinulta lahjaveron suuruisen rahalahjan, vaikka et anna hänelle rahaa verojen maksua varten, vaan maksat mökin lahjaveron suoraan verottajalle.
Kun joku saa samalta lahjanantajalta kolmen vuoden aikana useita lahjoja, myöhemmin saatu lahja lisätään aiemmin saadun lahjan arvoon. Tästä yhteenlasketusta arvosta verottaja laskee lahjaveron. Jos aiemmin saadusta lahjasta on jo ehditty maksaa lahjaveroa, tämä aiemmin saadusta lahjasta koituva lahjavero vähennetään lahjojen yhteisarvosta määrättävästä verosta.
Kolmen vuoden ajanjakso lasketaan siten, että esimerkiksi 1.9.2017 saatua lahjaa ei enää lasketa yhteen 1.9.2020 saadun lahjan kanssa.
Lahjojen yhteenlaskussa ei kuitenkaan oteta huomioon lahjoja, jotka ovat kokonaisuudessaan lahjaveropohjan ulkopuolella. Tällaisia lahjoja ovat esimerkiksi ulkomainen lahja, johon Suomella ei ole verotusoikeutta, laissa tarkoitettu luovutus esimerkiksi asuntokauppa, jossa vastike on enemmän kuin ¾ saadun omaisuuden arvosta, enintään 4 000 euron henkilökohtaiseen käyttöön annettu koti-irtaimistolahja tai lain verottomat kasvatus-, koulutus- tai elatuslahjat.