Annan lapselleni rahaa laskujen maksuun – piileekö tässä lahjaveroriski?
Tiedän, ettei lapseni tarvitse maksaa lahjaveroa, kun maksan suoraan velkojalle hänen elantomenojaan. Jos taas annan hänelle rahaa ja hän maksaa laskut itse, lahjoitus on lahjaveronalaista, mikäli 5 000 euron lahjaveroraja ylittyy.
Kumpaan kategoriaan luetaan esimerkiksi täsmälleen lapsen puhelinlaskun suuruinen tilisiirto, kun hän on jo itse maksanut laskunsa? Tarpeen vaatiessa voimme jopa aina esittää rahansiirtoani vastaavan kuitin tai tilitapahtuman saajan tililtä.
Voihan tämän tulkita myös niin, että lapseni on tavallaan lainannut minulle rahaa, kun hän on ostanut itse tavaroita ja palveluja, jotka olen luvannut maksaa. Rahansiirto olisi siis vain tämän "kulutusluoton" maksamista takaisin lapselleni. Voinko maksaa lapseni elantomenoja rahana todellisia kuluja vastaavasti jälkikäteen ilman lahjaverovaaraa?
Verojuristi Merja-Liisa Huolman-Lakari:
Et voi maksaa. Lahja on verovapaa, kun maksat toisen puolesta hänen tavanomaiseen elatukseensa liittyviä laskuja, kuten ruoka- ja sairauskuluja tai muita kasvatus- ja koulutusmenoja.
Tällainen lahja on verovapaa sillä ehdolla, ettei lahjansaaja voi käyttää sitä muuhun tarkoitukseen.
Jos annat rahaa kyseisiin menoeriin, ne voi käyttää muihinkin tarkoituksiin, jolloin verovapauden ehto ei täyty. Jos siis annat lahjansaajalle rahaa kulujen kattamiseen, kyse on verollisesta lahjasta, josta lahjansaajan pitää maksaa lahjaveroa normaalien sääntöjen mukaisesti.
Käytännössä sinun pitää maksaa koulutus-, kasvatus- tai elatuslaskut tai kulut suoraan esimerkiksi vuokranantajalle tai ruokakauppaan, jolloin verovapausehto täyttyy.
Lahjansaajan on maksettava lahjaveroa, jos hän saa veronalaisen lahjan, jonka arvo on 5 000 euroa tai enemmän kolmen vuoden aikana samalta lahjanantajalta. Silloin esimerkiksi 19.4.2024 saatuun veronalaiseen lahjaan, ei lisätä enää 19.4.2027 annettavaa lahjaa.