Parisuhde ja verot 19.7.2018

Pitääkö asunnon puolikkaan lunastuksesta avopuolisolta maksaa varainsiirtoveroa?

Avopari osti yhdessä asunto-osakkeen osuuksin 50/50. He olivat ensiasunnon ostajia. Avoeron jälkeen toinen avopuoliso myi osuutensa toiselle.

Osuuden ostanut mies joutui maksamaan varainsiirtoveron ostamastaan osuudesta, vaikka kyse oli samasta ensiasunnosta ja ensiasunnon verovapauden edellytykset miehen osalta täyttyivät.

Pitikö hänen tosiaankin maksaa varainsiirtoveroa lunastamastaan osuudesta?

Verojuristi
Juha Salmikivi

Verojuristi Juha Salmikivi vastaa:

Hänellä oli velvollisuus maksaa varainsiirtoveroa tästä ex-avopuolisolta lunastetusta 50 prosentin osuudesta.  

Varainsiirtoverolain mukaan ensiasunnon verovapaus on menetetty siinä vaiheessa, kun henkilö on alkanut omistaa vähintään 50 prosentin suuruisen osuuden asuinhuoneiston hallintaan oikeuttavista osakkeista tai asuinrakennuksesta.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Menetinkö ensiasunnon varainsiirtoverovapauden?

Avopari osti yhdessä asunto-osakkeen (osuudet 50/50). He olivat ensiasunnon ostajia. Avoeron jälkeen toinen myi osuutensa toiselle. Osuuden ostanut mies joutui maksamaan varainsiirtoveron ostamastaan osuudesta, vaikka kysymys on samasta ensiasunnosta.

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa

Liity Veronmaksajien jäseneksi. Vain 35 € vuodessa + 8 € liittymismaksu!