Testamenttaan avopuolisolle rahaa – saako avopuoliso puolisovähennyksen?
Elän puolisoni kanssa avoliitossa ja meillä on yhteinen lapsi. Olen avopuolisoani huomattavasti vanhempi ja kuolen todennäköisesti ennen häntä.
Jätän suurimman osan omaisuudestani perinnöksi lapsellemme, mutta ajattelin laatia testamentin, jossa määrään avopuolisolleni 100 000 euroa täydellä omistusoikeudella. Paljonko hän joutuu maksamaan kyseisestä summasta perintöveroa?
Verojuristi Tero Hämeenaho vastaa:
Koska sinulla ja avopuolisollasi on yhteinen lapsi, teitä kohdellaan perintöverotuksessa kuten aviopuolisoita. Näin ollen hänen ei tarvitse maksaa sinulta testamentilla saamastaan 100 000 euron omaisuudesta perintöveroa ollenkaan, jos perintöverotus säilyy nykyisellään.
Tämä johtuu siitä, että avopuolisosi sinulta testamentilla saaman omaisuuden arvosta tehdään perintöverotuksessa niin sanottu puolisovähennys, jonka suuruus on 90 000 euroa. Puolisovähennyksen jälkeen jäljelle jäävä (100 000 e - 90 000 e) 10 000 euron summa on niin pieni, että se jää kokonaan perintöveroasteikon alapuolelle.
Perintöveroasteikot alkavat 20 000 eurosta, joten tämän rajan alle jääviä perintöosuuksia ei veroteta ollenkaan. Voisit siis testamentata avopuolisollesi 109 999 euroa verottomasti.
On syytä muistaa, että pääsääntöisesti avopuoliso ei saa perintöverotuksessa puolisovähennystä ja kuuluu kireämmin verotettuun toiseen perintöveroluokkaan.
Jos kuitenkin avopuolisoilla on tai on ollut yhteinen lapsi tai jos he ovat olleet aikaisemmin keskenään avioliitossa, he saavat perintöverotuksessa puolisovähennyksen avopuolisolta tulleesta omaisuudesta ja kuuluvat toisiinsa nähden lievemmin verotettuun ensimmäiseen perintöveroluokkaan.