Miten veljelleni lahjoitettu perintöosuus merkitään perukirjaan?
Äitini kuoli. Hän oli lahjoittanut perintöosuutensa isänsä ja äitinsä jakamattomista kuolinpesistä (maa- ja metsätila) veljelleni yli kolme vuotta sitten. Pitääkö perukirjaan merkitä lahjoitetut perintöosuudet ja millä arvolla?
Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa:
Jos kyse on veljesi saamasta ennakkoperinnöstä, se tulee merkitä äitinne perukirjaan riippumatta siitä ajankohdasta, jolloin se on saatu. Olipa ennakkoperintö saatu sitten neljä tai neljäkymmentä vuotta sitten, se on merkittävä perukirjaan.
Ennakkoperinnölle määritetään arvo yleensä lahjoitushetken mukaan, ja tämä arvo merkitään myös perukirjaan. Samoin perinnönjaossa käytetään yleensä lahjoitushetken arvoa, kun ennakkoperintö vähennetään saajansa perintöosuudesta.
Ennakkoperintö otetaan huomioon perintöverotuksessa ja perillisen vaatimuksesta perinnönjaossa perinnönjättäjän kuoleman jälkeen.
Kolmen vuoden määräaika ei vaikuta ennakkoperinnön perintöverotuksessa samalla tavalla kuin lahjoissa, jotka eivät ole ennakkoperintöä.
Jos perillinen tai testamentinsaaja on saanut lahjan, joka ei ole ennakkoperintöä, enintään kolme vuotta ennen lahjanantajan eli perinnönjättäjän kuolemaa, merkitään lahja perukirjaan ja se otetaan huomioon perintöverotuksessa.
Perukirjaan on tällöin merkittävä ESIMERKIKSI myös alle 5 000 euron verovapaa rahalahja, mutta ei verottomia koti-irtaimistolahjoja tai VEROTTOMIA kasvatus-, koulutus- tai elatuslahjoja.
Jos muuna kuin ennakkoperintönä saadun lahjan antamisesta on kulunut yli kolme vuotta, sitä ei tarvitse merkitä perukirjaan eikä se vaikuta perintöverotukseen.
Lahjaa ei yleensä pidetä ennakkoperintönä, jos kaikki rintaperilliset saavat samansuuruisen lahjan, lahjan saa ainoa rintaperillinen tai esimerkiksi lahjakirjassa on määrätty, että lahjaa ei oteta huomioon ennakkoperintönä.
Tavanomainen lahja, jonka arvo ei ole epäsuhteessa antajan oloihin, ei liioin ole ennakkoperintöä.
Perittävä voi myös testamentillaan kumota lahjakirjan määräyksen siitä, onko hänen antamansa lahja ollut ennakkoperintöä vai ei (korkein oikeus 1996:30).