Poikani asuu Ruotsissa – maksaako hän perinnöstään veroa Suomessa?
Ainoa perilliseni on asunut Ruotsissa noin 11 vuotta, ja on ollut Ruotsin kansalainen kolme vuotta. Miten häntä kohdellaan perintöverotuksessa? Minä asun Suomessa ja omaisuuteni on täällä.
Verojuristi Miika Härkönen vastaa:
Ruotsi on luopunut perintöverosta jo vuoden 2005 alussa, joten Ruotsi ei määrää hänelle perintöveroja.
Perillisen eli poikasi asuminen Ruotsissa ei estä Suomessa perintöveron määräämistä Suomesta perittävästä omaisuudesta, jos perinnönjättäjä eli sinä asut täällä kuollessasi.
Suomen perintö- ja lahjaverolain mukaan Suomeen maksetaan perintöveroa:
1) perintönä tai testamentilla saadusta omaisuudesta, jos perinnönjättäjä taikka perillinen tai testamentinsaaja asui kuolinhetkellä Suomessa; sekä
2) perintönä tai testamentilla saadusta Suomessa olevasta kiinteästä omaisuudesta sekä sellaisen yhteisön osakkeista tai osuuksista, jonka varoista enemmän kuin 50 prosenttia muodostuu Suomessa olevasta kiinteästä omaisuudesta (esimerkiksi asunto-osake).
Suomessa asuvan henkilön saamasta muusta kuin toisessa kohdassa tarkoitetusta omaisuudesta suoritettavasta perintöverosta vähennetään samasta perinnöstä tai testamenttisaannosta vieraalle valtiolle suoritettujen verojen määrä (ulkomaisen veron hyvitys). Tämä hyvitys ei saa olla suurempi kuin määrä, joka vastaa yhtä suurta osaa perintöverosta kuin vieraasta valtiosta saadun omaisuuden arvo on Suomessa perintöveron perusteena olevan omaisuuden arvosta.
Muutamat Suomen solmimat verosopimukset voivat aiheuttaa poikkeuksia tähän Suomen lain pääsääntöön. Lisätietoa löytyy Verohallinnon syventävästä vero-ohjeesta Perintö- ja lahjaverotus kansainvälissä tilanteissa.