Luovutustappiot vähennetään luovutusvoitoista
Luovutustappio eli myyntitappio syntyy, jos omaisuuden, esimerkiksi kiinteistön tai pörssiosakkeiden, hankintahinta ja myyntikulut ovat yhteensä enemmän kuin sen myyntihinta.
Luovutustappio vähennetään ensisijaisesti luovutusvuonna saaduista luovutusvoitoista, sen jälkeen luovutusvuoden muista pääomatuloista. Jos luovutustappiota ei voida vähentää luovutusvuonna, vahvistetaan siitä luovutustappio, joka vähennetään seuraavan viiden vuoden aikana luovutusvoitoista ja muista pääomatuloista. Luovutustappiota ei oteta huomioon alijäämähyvitystä laskettaessa.
Vähennyskelvottomat luovutustappiot
Luovutustappiota ei vähennetä sellaisen omaisuuden myynnistä, jonka myyntivoitto on Suomessa verovapaata tuloa. Jos esimerkiksi asunnon luovutusvoitto on verovapaa vakituisen asumisen perusteella, luovutustappiota ei vähennetä.
Vähennyskelvotonta luovutustappiota on tavanomaisen koti-irtaimiston ja muun vastaavan, henkilökohtaisessa käytössä olleen omaisuuden arvon alentuminen.
Henkilökohtaisessa käytössä olleen omaisuuden luovutustappio on vähennyskelvotonta siitä riippumatta, olisiko vastaava luovutusvoitto ollut verotettavaa vai verovapaata tuloa. Esimerkiksi purjeveneen luovutusvoitto on verotettavaa tuloa, vaikka sen luovutustappiota ei saisikaan vähentää. Vapaa-ajan kiinteistön tai viikko-osakkeen luovutustappio on sen sijaan vähennyskelpoinen, vaikka se olisikin ollut yksityiskäytössä.
Pienet luovutustappiot
Pienet tappiot eivät ole vähennyskelpoisia. Jos verovuoden aikana myydyn omaisuuden hankintamenot ovat olleet yhteensä enintään 1 000 euroa ja myyntihinnat myös yhteensä enintään 1 000 euroa ja myynneistä tulee tappiota, tappiota ei voi vähentää.