Mikä on osakkeideni hankinta-ajankohta?
Minulle syntyy luovutusvoittoa, koska saan osakkeenomistajana osakeyhtiön purkautuessa jako-osana enemmän kuin omistamieni osakkeiden hankintameno on aikanaan ollut.
Panokseni yhtiötä perustettaessa oli vain minimiosakepääoma, joten lasken voittoni hankintameno-olettamalla. Tiedän, että osakeyhtiön verotuksessa omaisuuden luovutushinnaksi katsotaan sen todennäköistä luovutushintaa vastaava määrä eli käypä arvo. Samaa arvoa pidetään minun verotuksessa purkautuvan yhtiön osakkeiden luovutushintana.
Mistä ajankohdasta minun katsotaan omistaneen osakkeeni, koska 10 vuotta ja siten suurempi verovapaa jako-osuus olisi saatavilla aivan lähiaikoina? Ennakkojako-osuuksia ei ole.
Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa:
Osakeyhtiötä perustettaessa osakkeet katsotaan hankituiksi silloin, kun osakkeet merkitään ja perustamiskirja (perustamissopimus) allekirjoitetaan (esim. KVL 1980/668).
Saantoajankohtana, jonka mukaan myyntivoiton verottamisen edellytykset ratkaistaan, on pidetty yhtiökokousta, jossa selvitysmiehet ovat esittäneet lopputilityksen (KVL 72/1986).
Hankintameno-olettaman määrä riippuu luovutettavan omaisuuden luovutushinnasta ja siitä, kuinka pitkään luovuttaja on omistanut luovuttamansa omaisuuden. Verovelvollisen saamasta luovutushinnasta hankintameno-olettamana vähennettävä määrä on aina vähintään 20 prosenttia luovutushinnasta. Jos luovutettu omaisuus on ollut luovuttajalla vähintään 10 vuoden ajan, vähennettävä määrä on kuitenkin vähintään 40 prosenttia luovutushinnasta.
Kun hankintameno-olettama on 40 prosenttia, verovapaa osuus on tuo 40 prosenttia jako-osuudestasi ja 60 prosenttia jako-osuudestasi on veronalaista pääomatuloa.
20 prosentin hankintameno-olettamaa käytettäessä jako-osuudestasi olisi verotonta 20 prosenttia ja veronalaista pääomatuloa 80 prosenttia.