Golfosake myyntiin - saanko vähentää tappion?
Ostin noin kymmenen vuotta sitten golfosakkeen 5 500 eurolla. Jos nyt myyn sen 1 000 eurolla, saanko vähentää luovutustappion verotuksessani esimerkiksi pääomatuloista. Minulla on vuokratuloja.
Johtava verojuristi Kati Malinen vastaa:
Todennäköisesti et saa. Asiasta ei ole julkaistua korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä.
Verohallinto on jo pidempään ohjeistanut, että golf-osakkeita pidetään lähinnä koti-irtaimistoon rinnastettavina henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitettuna omaisuutena eikä niiden tappiollisesta luovutuksesta vahvisteta luovutustappiota.
Myös Helsingin hallinto-oikeus on antanut asiasta helmikuussa 2018 lainvoimaisen ratkaisun, jossa golfosakkeen luovutustappiota pidettiin vähennyskelvottomana. Tuossa tapauksessa osaketta oli vuokrattu, mutta vuokraustoiminta oli ollut jatkuvasti tappiollista. Omistaja ei kuitenkaan ollut kertomansa mukaan itse hyödyntänyt pelioikeutta, ja hän kertoi hankkineensa osakkeen sijoitusmielessä.
Hallinto-oikeus katsoi, ettei osaketta oltu hankittu pääasiallisesti tulonhankkimistarkoituksessa ja että osakkeen luovutuksesta syntynyttä tappiota oli pidettävä tuloverolain vähennyskelvottomana, henkilökohtaiseen käyttöön tarkoitetun omaisuuden luovutuksesta aiheutuneena luovutustappiona.
Hallinto-oikeudenkaan ratkaisua ei toki tarvitse purematta niellä: kyse oli yksittäistapauksen olosuhteiden tulkinnasta eikä toisaalta hallinto-oikeuksien ratkaisuilla ole samanlaista tulkintaa sitovaa merkitystä kuin korkeimman hallinto-oikeuden julkaistuilla ratkaisuilla.
Jos esimerkiksi pelioikeutta ei ole lainkaan käytetty itse ja vuokraus on lisäksi ollut voitollista, pitäisi luovutustappio mielestäni hyväksyä. Myös golfosakkeen rinnastaminen tyypillisesti omassa käytössä kuluvaan ja arvonsa menettävään henkilökohtaiseen irtaimistoon mielestäni ontuu. Toivottavaa olisikin, että asiassa saataisiin vielä korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu, sillä asia on selvästi tulkinnanvarainen.