Myyntivoitot ja -tappiot 19.4.2018

Voinko vähentää svop-sijoitukseni tappion muista pääomatuloistani?

Olen tehnyt viime vuonna (2017) omistamaani osakeyhtiöön oman pääoman ehtoisen svop-sijoituksen. Nyt kyseinen yhtiö on konkurssissa. En saa svop-sijoitustani takaisin, vaan menetän rahat.   

Yhtiö on niin velkainen, etten tule saamaan osakkeilleni minkäänlaista jako-osuutta. Voinko vähentää kyseisen svop-sijoituksen määrän muista pääomatuloistani tappiona?

Verojuristi Tero Hämeenaho vastaa:

Voit vähentää svop-sijoituksen määrän muista pääomatuloistasi osana luovutustappiota, joka syntyy konkurssiin menneen osakeyhtiösi osakkeiden arvonmenetyksenä. 

Arvopaperin tai muun omaisuuden arvon aleneminen alle sen hankintahinnan ei sellaisenaan oikeuta tappiovähennykseen, jos omaisuutta ei luovuteta. Luovutustappiona vähennetään kuitenkin sellainen arvopaperin arvonmenetys, jota voidaan pitää lopullisena konkurssin tai muun siihen verrattavan syyn vuoksi.

Luovutustappion katsotaan syntyvän sinä verovuonna, jona arvonmenetystä voidaan pitää lopullisena. Konkurssitilanteessa arvopaperin arvonmenetys on yleensä lopullinen vasta kun toimitsijamiehet antavat lopputilityksensä velkojainkokouksessa.

Poikkeuksellisesti osakkeiden arvonmenetys on katsottu lopulliseksi jo, kun osakeyhtiö on asetettu konkurssiin, jos jo silloin on ollut selvää, että konkurssipesästä ei jää jako-osuutta osakkeenomistajille. Näissä tilanteissa osoituksena siitä, että jako-osuutta ei muodostu, on esitettävä konkurssipesän selvitysmiehen antama todistus. Myös tilanteessa, jossa konkurssi raukeaa varojen vähäisyyden johdosta, katsotaan osakkeet lopullisesti menetetyksi, kun yhtiö poistetaan kaupparekisteristä.

Koska et saa osakeyhtiösi konkurssista jako-osuutta, koko osakkeittesi hankintameno vahvistetaan luovutustappioksesi. Omistamaasi osakeyhtiöön tekemäsi svop-sijoituksen määrä luetaan osakkeittesi hankintamenoon. Niinpä se kasvattaa yhtiösi osakkeiden lopullisen arvonmenetyksen myötä sinulle vahvistettavaa luovutustappiota.

Vuonna 2016 ja sen jälkeen syntyneet luovutustappiot vähennetään kaikista saman verovelvollisen pääomatuloista. Jos verovelvollisella ei ole lainkaan luovutusvoittoja tai muita pääomatuloja tai niitä on vähemmän kuin vähennettäviä luovutustappioita, vähentämättä jäänyt tappio siirtyy vähennettäväksi seuraaville viidelle vuodelle.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Milloin tappion pääsee vähentämään?

Kun osakeyhtiön osakkeet menettävät arvonsa yhtiön konkurssin vuoksi, arvonmenetys rinnastetaan osakkeenomistajan verotuksessa luovutustappioon. Tappion pääsee vähentämään vasta, kun menetys on lopullinen. Milloin näin on? Verotuksessa luovutustappioon rinnastetaan tuloverolain mukaan myös...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa

Liity Veronmaksajien jäseneksi. Vain 35 € vuodessa + 8 € liittymismaksu!