Myyntivoitot ja -tappiot 20.4.2023

Mistä vuodesta kiinteistön omistusaika lasketaan?

Myyn itse perustamani osakeyhtiön osakkeet. Mistä ajankohdasta omistusajan alkaminen lasketaan myyntivoiton verotusta varten?

Verojuristi Johnny Örnberg vastaa

Sinun katsotaan omistaneenkiinteistön maapohjan hankinta-ajankohdasta lähtien, eli vuodesta 2005 alkaen.

Voit käyttää 40 prosentin hankintameno-olettamaa koko kauppahinnalle, mikäli se on suurempi kuin kiinteistön todellinen hankintameno (maapohjan ostohinta varainsiirtoveroineen + kesämökin rakennuskustannukset). Oman työn arvoa ei saa lukea hankintamenoon.

Luovutusvoitto on aina tasan 60 prosenttia kauppahinnasta, kun käytetään 40 prosentin hankintameno-oletamaa. Hankintameno-olettamaa käytettäessä ei koskaan synny luovutustappiota.  

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Myyn kesämökkini – miten lasken omistusajan?

Myyn kesämökkiäni ja minulle olisi edullisempaa laskea myyntivoittoni käyttämällä 40 prosentin hankintameno-olettamaa. Siihen vaaditaan kuitenkin 10 vuoden omistusaika. Miten verottaja laskee omistamisvuodet? Päivästä, jolloin olen omaisuuden ostanut vai täysinä kalenterivuosina? Jos siis olen...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa

Liity Veronmaksajien jäseneksi. Vain 35 € vuodessa + 8 € liittymismaksu!