Miten minua verotetaan Mandatumin osakkeista?
Sampo jakautui lokakuun alussa. Finanssipalveluyhtiö Mandatum irtautui Sammosta ja listautui Helsingin pörssiin. Jokainen Sammon omistaja sai yhtä omistamaansa Sammon osaketta kohden yhden Mandatumin osakkeen.
Minäkin omistin jakautumishetkellä 500 kappaletta Sammon osakkeita ja sain siis 500 kappaletta Mandatumin osakkeita arvo-osuustililleni maksamatta niistä mitään.
Verotetaanko minua jotenkin siitä, että sain Mandatumin osakkeet ilmaiseksi? Entä jos myyn Mandatumin osakkeet: miten niiden myyntivoitto lasketaan? Onko niillä lainkaan hankintamenoa, kun sain ne nyt ilmaiseksi?
Asun Suomessa ja olen täällä yleisesti verovelvollinen.
Lakiasiainjohtaja Kati Malinen vastaa:
Sinua ei veroteta vielä siitä, että olet saanut Mandatumin osakkeet arvo-osuustilillesi.
Mahdollisia veroseuraamuksia sinulle aiheutuu vasta, jos myyt Mandatumin osakkeet. Tuolloinkin voit joutua maksamaan veroa vain, jos saat myynnin yhteydessä myynti- eli luovutusvoittoa. Tämä johtuu siitä, että elinkeinoverolain säännöksiä noudattaen toteutettu osittaisjakautuminen ei aiheuta välittömiä veroseuraamuksia.
Vaikka sait Mandatumin osakkeet tässä vaiheessa maksutta, on niillä verotuksessa hankintameno. Myyntivoittoa tai -tappiota laskettaessa vanhojen Sammon osakkeidesi hankintameno jaetaan nimittäin myös uusille Mandatumin osakkeille.
Jako tapahtuu lähtökohtaisesti yhtiöiden jakautumishetken nettovarallisuuksien suhteessa.
Jos Sammon ja Mandatumin osakkeiden käypien arvojen suhde jakautumisen jälkeen kuitenkin merkittävästi poikkeaa nettovarallisuuksien mukaisesta jakosuhteesta, voidaan jakosuhde määritellä myös osakkeiden käypien arvojen suhteessa.
Yleensä merkittävänä on pidetty noin 20 prosentin poikkeamaa.
Sinun ei kuitenkaan tarvitse osata laskea tai määritellä jakosuhdetta itse. Verohallinto antaa pörssiyhtiöiden jakautumisen yhteydessä oman ohjeistuksensa osakkeiden hankintamenon laskemisesta verotuksessa. Sammon verkkosivuilla olevan tiedotteen mukaan tällainen on myös tässä tapauksessa tulossa noin kahden kuukauden sisällä jakautumisesta.
Jos Mandatumin osakkeiden myyntihinta myyntikulujen vähentämisen jälkeen ylittää näin määritellyn hankintamenon, syntyy myyntitilanteessa pääomatulona verotettavaa luovutusvoittoa.
Jos myyntihinta alittaa hankintamenon ja myyntikulujen yhteismäärän, syntyy luovutustappiota.
Vaihtoehtoisesti myyntivoitto voidaan laskea myös hankintameno-olettamaa käyttäen, jolloin myyntihinnasta vähennetään joko 20 prosenttia (alle 10 vuoden omistusaika) tai 40 prosenttia (vähintään 10 vuoden omistusaika). Omistusaika lasketaan Sammon osakkeiden alkuperäisestä hankinta-ajankohdasta.
OSAKESÄÄSTÖTILI
Jos Sammon osakkeet olivat osakesäästötilillä, myös Mandatumin osakkeet siirrettiin sinne. Tällöin niiden myynti ei vielä realisoi myyntivoiton verotusta, sillä myyntivoitot ja esimerkiksi osingot ovat osakesäästötilin sisällä verovapaita. Mahdollista osakesäästötilin tuottoa verotetaan pääomatulona vasta siinä vaiheessa, kun tililtä nostetaan varoja.