Myyntivoitot ja -tappiot 20.6.2024

Kuolinpesällä luovutustappio – voinko hyödyntää tappion omassa verotuksessani?

Äitini kuoli vuonna 2021. Kuolinpesä myi ennen perinnönjakoa rahasto-osuuksia. Kuolinpesälle vahvistettiin vuonna 2022 luovutustappiota rahastojen myynnistä 1 415,55 euroa. Voinko hyödyntää tappion omassa henkilökohtaisessa verotuksessani?

Verojuristi Juuso Loikkanen vastaa:

Et voi. Perilliset eivät saa vähentää kuolinpesälle vahvistettuja tappioita omassa verotuksessaan. Kuolinpesän luovutustappiot eivät liioin siirry perillisille, vaikka kuolinpesä jaettaisiin.

Äitisi kuolinpesän luovutusvoitosta vuonna 2022 vähentämättä jäänyt luovutustappio voidaan vähentää pesän muista pääomatuloista. Jos kuolinpesällä ei ole lainkaan pääomatuloja tai pääomatuloja on vähemmän kuin vähennettäviä luovutustappioita, tappiovuonna vähentämättä jäänyt tappio siirtyy vähennettäväksi kuolinpesän pääomatuloista seuraavina viitenä vuotena kuolinpesässä. Jos näitä ei kuolinpesässä ole, tappio menee hukkaan.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu
Veronmaksajat Puolenpitoa

Liity Veronmaksajien jäseneksi. Vain 35 € vuodessa + 8 € liittymismaksu!