Myyntivoitot ja -tappiot 11.1.2024

Myymme perityn metsätilan - mistä ajankohdasta alkaen olemme omistaneet tilan?

Isäni testamenttasi kaksi metsätilaa minulle ja kahdelle lapselleni. Meistä kukin sai yhden kolmasosan. Nyt haluamme myydä tilat ulkopuoliselle yksityiselle ostajalle. 

Onko isäni kuolinpäivä vuodelta 2013 vai jokin muu päivä, esimerkiksi lainhuutojen myöhempi saantipäivä ajankohta, josta lasketaan 10 vuoden omistusaika? Voimmeko käyttää luovutusvoiton laskemisessa 40 prosentin hankintameno-olettamaa vahvistetun perintöverotusarvon sijasta?

Verojuristi Juha Salmikivi vastaa

Kun omaisuus on saatu perintönä, lasketaan omaisuuden omistusaika kuolinpäivästä lähtien. Sillä ei ole merkitystä, koska perinnönjako on tehty tai lainhuuto perittyyn kiinteistöön saatu. 

Kun kuolinpäivästä on tänä vuonna kulunut vähintään 10 vuotta, voitte sen jälkeen tapahtuvassa myynnissä käyttää luovutusvoiton laskemisessa 40 prosentin hankintameno-olettamaa, jos se on teille edullisempi laskentatapa.

Samalla on muistettava, että mitään myyntiin kohdistuneita kuluja ei voi vähentää luovutusvoiton laskemisessa, eli voitto on aina tasan 60 prosenttia myyntihinnasta. 

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Miten perintöasunnon luovutusvoitto lasketaan?

Vanhempamme omistivat yhdessä osakehuoneiston (50%/50%). Mitään ei ole ositettu. Nyt molemmat vanhemmat ovat kuolleet, ja olemme myymässä asuntoa. Lasketaanko luovutusvoitto jakamalla myyntihinta puoliksi ja vertaamalla kumpaakin puolikasta perintöverotuksissa käytettyihin arvoihin? Verojuristi...

Lue lisää

Myin metsää – voinko vähentää myyntikulut?

Myimme pienen metsäkiinteistön, joka oli ostettu 30000 markalla 12.12.1978. Verot olivat tuolloin 1 200 markkaa. Nyt myyntihinta oli 19 000 euroa ja myyntikulut 2860 euroa. Jos käytämme luovutusvoiton laskemisessa hankintameno-olettamaa (40 %), emme ilmeisesti saa vähentää myyntikuluja?

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa

Liity Veronmaksajien jäseneksi. Vain 35 € vuodessa + 8 € liittymismaksu!