Osakesäästötili 9.12.2021

Onko osakesäästötilillä olevien osakkeiden osingoissa verovapaa osuus?

Tavallisella arvo-osuustililläni olevien osakkeiden osingoista 15 prosenttia on verovapaata. Onko myös osakesäästötilillä olevien pörssiosakkeiden osingoissa verovapaa osuus?

Verojuristi Maisa Katisko vastaa:

Ei ole. Tavallisella arvo-osuustilillä olevista suomalaisista pörssiosakkeista saadusta osinkotulosta 85 prosenttia on veronalaista pääomatuloa ja 15 prosenttia verovapaata tuloa. Osakesäästötilillä vastaavanlaista huojennusta ei ole.

Osakesäästötilillä olevien julkisesti noteerattujen kotimaisten osakkeiden perusteella saatu osinko on osakesäästötilin tuottoa, jota verotetaan vasta, kun varoja nostetaan tililtä. 

Osingon maksaja ei myöskään toimita osakesäästötilille maksetuista osingoista ennakonpidätystä. Nostettaessa varoja osakesäästötililtä pankki tai muu palveluntarjoaja laskee tuoton puolestasi ja perii silloin sen sijaan ennakonpidätyksen, joka on 30 prosenttia tuotosta. Enintään 20 euron suuruisesta tuoton nostosta ei kuitenkaan toimiteta ennakonpidätystä.

Ainoastaan osakesäästötilin tuotto on veronalaista pääomatuloa. Tuottoa nostetuista varoista on se osa säästövarojen käyvästä arvosta, joka ylittää verovelvollisen osakesäästötilille tekemien rahasuoritusten määrän. Verotuksen kannalta ei ole merkitystä, mistä tuotto on muodostunut eli se voi tulla esimerkiksi osakkeiden arvonnoususta tai osinkotuloista.

Varojen nostamisesta osakesäästötililtä ei muodostu missään tilanteessa verovähennyskelpoista tappiota. Osakesäästötilistä voi syntyä verotuksessa huomioitavaa tappiota vain, kun osakesäästötili lopetetaan.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Osakesäästötili

Osakesäästötilin talletusraja nousi vuoden 2024 alusta 100 000 euroon. Vuodesta 2020 alkaen yksityishenkilö on voinut avata osakesäästötilin sellaisessa rahalaitoksessa, jonka palveluihin sellainen kuuluu. Osakesäästötilille sijoitetaan vain rahaa.

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa

Liity Veronmaksajien jäseneksi. Vain 35 € vuodessa + 8 € liittymismaksu!