Otan sijoitusasunnon omaan käyttööni – saanko silti vähentää remonttikulujani?
Teetin sijoitusasunnossani reilu vuosi sitten kalliin vuosikorjauksen, josta verotukseeni on vahvistettu pääomatulolajin tappio. Asunto on korjauksen jälkeen ollut edelleen tulonhankkimiskäytössä.
Jos nyt otan asunnon omaan vakituiseen asumiskäyttöön, voinko edelleen vähentää pääomatulolajin tappioita muista pääomatuloistani.
Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:
Kyllä voit. Asunnon käyttötarkoitusta arvioidaan verotuksessa menojen maksuhetken mukaan.
Jos huoneisto remontoidaan vuokrauksen loputtua ennen omaan käyttöön ottamista, on oikeuskäytännössä katsottu, että ainakin osa vuosikorjaustyyppisistä menoista on vähennyskelpoista (KHO 1975-B-II-542).
Mielestäni tässä tapauksessa ei ole kyse sellaisesta käyttötarkoituksen muutoksesta, jossa vähennysoikeus voitaisiin evätä, saati, että jo hyväksyttyihin vähennyksiin voitaisiin myöhemmin puuttua.
Tärkeintä kuvaamassasi tilanteessa on, että tulonhankkimistoiminta jatkuu remontin jälkeen. Tällöin Verohallinto tekee verotuspäätöksen niiden tietojen pohjalta, jotka sillä on käytössä verotuksen toimittamisvaiheessa.
Jos huoneisto säilyy remontin jälkeen tulonhankkimiskäytössä, ei vähennysoikeuteen voida mielestäni myöhemmin palata. Tässä suhteessa ajan kuluminen myös auttaa varmistamaan tilanteen. Vuosi tulonhankkimiskäyttöä remontin jälkeen on mielestäni riittävän pitkä aika, jonka jälkeen omaan käyttöönottoa ei voida enää rinnastaa edellä kuvattuun käyttötarkoituksen muutostilanteeseen.
Verotuksessa vahvistettu pääomatulolajin tappio vähennetään seuraavien 10 verovuoden aikana pääomatulosta sitä mukaa kuin pääomatuloa syntyy.