Vastuunalaisen yhtiömiehen polkupyöräetu – onnistuuko verovapaasti?
Olen vastuunalaisena yhtiömiehenä avoimessa yhtiössä (ay). Työskentelen yhtiössä, mutta en nosta palkkaa. Voiko ay antaa minulle polkupyöräedun verovapaasti?
Verojuristi Harri Rajala vastaa:
Kyllä voi. Polkupyöräedun verovapaus ei edellytä palkan nostamista yhtiöstä. Myös avoimessa yhtiössä (ay:ssa) ilman palkkaa työskentelevä yhtiömies on työntekijä.
Työntekijälle syntyy polkupyöräetu, kun työnantaja antaa omistamansa tai leasingsopimuksella hankkimansa polkupyörän työntekijän henkilökohtaiseen käyttöön tai muulla vastaavalla tavalla järjestää työntekijälle polkupyörän käyttöoikeuden vapaa-ajalla.
Työnantajan työntekijälleen antama enintään 1 200 euron arvoinen polkupyöräetu on verovapaata tuloa.
Polkupyöräetuun luetaan myös pyörään kiinteästi kuuluvat varusteet kuten valot, lukitus ja nastarenkaat. Vaikka pyöräilykypärä ei ole polkupyörän varuste, luetaan työsuhdepyörän yhteydessä annettava kypärä kuitenkin polkupyöräetuun.
Varusteet otetaan huomioon polkupyöräedun arvoa laskettaessa lisäämällä varusteiden arvo hankintahintaan. Muista varusteista, kuten matkamittareista, pyöräilykengistä ja -vaatteista muodostuu erillinen verotettava etu, joka arvostetaan käypään arvoon.
Jos työnantaja antaa työntekijälle myös työsuhdematkalipun, on sen ja polkupyöräedun verovapaa enimmäismäärä yhteensä 3 400 euroa vuodessa.