Metsäverotus 21.1.2022

Milloin poistetaan koneen menojäännös?

Minulla on jäljellä koneiden menojäännöstä metsätalouden verotuksessa 640 euroa. Voinko poistaa menojäännöksen kerralla kokonaan vuoden 2021 metsäveroilmoituksessa 2 C?

Verojuristi Juha Salmikivi vastaa: 

Yksittäisen koneen menojäännös voidaan poistaa kokonaan, kun sitä on jäljellä enintään 600 euroa.

Jos hyödykkeen taloudellinen käyttöaika on enintään kolme vuotta tai jos sen hankintameno on enintään 600 euroa, sen voi myös poistaa heti kerralla kokonaan. Aktiivisella metsätalousyrittäjällä esimerkiksi moottorisahojen ja raivaussahojen kaltaisten pienkoneiden taloudellinen käyttöaika on usein alle kolme vuotta, jolloin niiden hankintamenon voi siis vähentää vuosimenona kerralla.

Hankintamenot sellaisista metsätalouden hyödykkeistä, joiden todennäköinen taloudellinen käyttöaika on yli 3 vuotta ja edellä mainitut ehdot eivät täyty, vähennetään poistoina. 

Metsätalouden käyttöomaisuuden hankintamenoista poistot tehdään aina hyödykekohtaisesti eli muistiinpanoihin merkitään poistot jokaisesta koneesta tai rakennuksesta erikseen.

Muistiinpanoissa selvitetään kunkin hyödykkeen poistamatta oleva hankintameno, poiston suuruus verovuonna sekä menojäännös poiston jälkeen.

Poistoja aletaan tehdä kunkin hyödykkeen käyttöönottovuonna.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Isot investoinnit

Metsäteiden rakentamiskulut, ojitusmenot sekä metsätalouskoneiden ja -rakennusten hankintahinnat vähennetään yleensä poistoina. Teiden, ojien sekä metsän hoitokulut puolestaan vähennetään kerralla maksuvuonna.

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa

Liity Veronmaksajien jäseneksi. Vain 35 € vuodessa + 8 € liittymismaksu!