Tilan omistajanvaihdos 15.7.2021

Poika myi osuutensa metsätilasta äidilleen – miksi kauppa ei ollut verovapaa?

Poikani omisti yhtymäosuuden (1/12) kahdesta metsätilasta. Hän sai omistuksen vastikkeettomasti yli 10 vuotta sitten, kun luovuin äitini (k. 1983) jättämästä perinnöstä. 

Poikani myi osuutensa minulle eli äidilleen. Kauppa tehtiin helmikuussa 2019. Metsäkauppa ei ollut myyntiverovapaa. Miksi verovapauden edellytykset eivät täyty?

Verojuristi Tuomo Lindholm vastaa:

Syynä on, että kauppa on tapahtunut pojalta äidille eikä päinvastoin.

Verovapaus koskee kiinteää omaisuutta, joka kuuluu myyjän harjoittamaan metsätalouteen.

Metsän osuus luovutushinnasta on verovapaa, jos kaikki seuraavat ehdot täyttyvät:

  • Myyjä on käyttänyt omaisuutta metsätalouden harjoittamiseen.
  • Omaisuus on ollut yhteensä yli 10 vuotta myyjän omistuksessa tai yhteensä myyjän ja sellaisen henkilön omistuksessa, jolta myyjä on saanut omaisuuden vastikkeetta kuten esimerkiksi perintönä.
  • Ostajana on luovuttajan lapsi tai muu rintaperillinen tai luovuttajan sisar, veli, sisarpuoli tai velipuoli. Nämä lähisukulaiset voivat olla ostajana joko yksin tai yhdessä puolisonsa kanssa.

Yhtymän lukuun harjoitettu metsätalous katsotaan myös osakkaan harjoittamaksi toiminnaksi.

verojuristivastaus on julkaistu Taloustaidossa 23.6.2021.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Myyn metsät pojalleni – pitääkö kaupasta maksaa veroa?

Olen myynyt kaikki omistamani metsäkiinteistöt pojalleni. Minun tietääkseni sukulaisten välisistä metsäkaupoista ei tarvitse maksaa veroa. Nyt kuitenkin verottaja on sitä mieltä, että vero pitää maksaa. Kumpi on oikeassa? Verojuristi Hanna Silander vastaa: Myyntivoiton verovapaus edellyttää, ett...

Lue lisää

Miten metsätila kannattaa siirtää kuolinpesän osakkaalle?

Kuolinpesän osakkaina on kolme sisarusta. Suunnittelemme parhaillaan perinnönjakoa. Yksi osakas ottaa talon, toinen ottaa oman osuutensa rahana ja minulle jää metsätila. Minä ja toinen osakas siis maksamme pesän ulkopuolisilla varoilla kolmannelle osakkaalle hänen osuutensa. Onko metsätilan osalt...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa

Liity Veronmaksajien jäseneksi. Vain 35 € vuodessa + 8 € liittymismaksu!