Voinko vähentää toiminimen tappion palkkatuloistani?
Lopetin toiminimeni, jonka viimeinen toimintavuosi oli tappiollinen. Voinko vähentää tämän tappion palkkatuloistani?
Verojuristi Jonna Ijäs vastaa:
Et voi vähentää tappiota suoraan palkkatuloistasi.
Kun elinkeinotoiminta lopetetaan, yksityinen elinkeinotoiminnan harjoittaja voi vähentää elinkeinotoiminnan tulolähteeseen vahvistetut tappiot pääomatuloistaan.
Vähennyksen voi tehdä, jos tappiot muuten jäisivät vähentämättä elinkeinotoiminnan lopettamisen vuoksi.
Jos toimintasi sen sijaan jatkuisi ja haluaisit verovuoden elinkeinotoiminnan tappion vähennettäväksi osittain tai kokonaan pääomatuloistasi, sinun olisi vaadittava vähentämistä ennen kuin verovuodelta toimitettava verotuksesi päättyy.
Tappiosta voi kuitenkin olla hyötyä myös ansiotuloverotuksen puolella alijäämähyvityksenä, mikäli sinulla ei ole lainkaan pääomatuloja tai mikäli pääomatulosi ovat pienemmät kuin elinkeinotoiminnan tappiot.
Alijäämähyvitystä syntyy, kun pääomatulot ovat alijäämäisiä eli kun pääomatuloihin kohdistuvat vähennykset ovat suuremmat kuin itse pääomatulot. Normaali alijäämähyvitys on 30 % pääomatulojen alijäämästä. Alijäämähyvitys ensiasuntoon otetun lainan koroista on 32 %. Alijäämähyvityksen enimmäismäärä on 1 400 euroa, joka syntyy 4 666 euron alijäämällä.
Alijäämähyvitykseen voi saada korotuksen alaikäisten lasten perusteella maksimissaan kahdesta lapsesta. Korotus on 400 euroa lasta kohden. Puolisoiden verotuksessa alijäämähyvityksen enimmäismäärä lapsikorotuksineen on yhteinen. Jos toisen puolison alijäämähyvitys jää alle enimmäismäärän, käyttämättä jäävä osa siirretään toiselle puolisolle.
Alijäämähyvitys vähennetään ansiotuloistasi määrättävistä veroista. Jos pääomatulolajin alijäämää on niin paljon, että 30 % alijäämästä on enemmän kuin alijäämähyvityksen enimmäismäärä, vahvistetaan vähentämättä jäänyt osa pääomatulolajin tappioksi. Pääomatulolajin tappio voidaan vähentää seuraavan kymmenen vuoden aikana syntyvistä pääomatuloista.