Arvonlisäverotus ja valmisteverotus 7.6.2018

Pitääkö tukioikeuksien vuokrasta maksaa arvonlisäveroa?

Olemme uusia maatalouskiinteistön omistajia. Pellon vuokratulot ovat arvonlisäverottomia, mutta miten menettelemme, kun vuokraamme tukioikeuksia? Pitääkö niihin lisätä arvonlisävero vai ei? Jos ei tarvitse, pitääkö ylipäätään pellon vuokra ja tukioikeuden vuokrat eritellä?

Verojuristi Harri Rajala vastaa:

Tukioikeuksien vuokra on lähtökohtaisesti arvonlisäverollista.

Pellon vuokra sen sijaan ei ole arvonlisäverollista, mutta siitä voi erikseen hakeutua vapaaehtoisesti arvonlisäverovelvolliseksi edellytysten täyttyessä.

Mikäli kokonaisvuokratulonne, pellonvuokra mukaan lukien, ei ylitä arvonlisäverotuksen vähäisen liiketoiminnan 15 000 euron rajaa, ei arvonlisäverovelvollisuutta ole ilman nimenomaista rekisteröitymistä, jos teillä ei ole muitakaan liikevaihdon laskennassa mukaan luettavia myyntejä.

Kun laskette 15 000 euron rajaa,  laskelmassa otetaan vähintään huomioon sekä arvonlisäveroton pellonvuokra että tukioikeuden vuokra.

Arvonlisäverotuksen vuoksi vuokratulo joudutaan jakamaan peltoon ja tukioikeuksiin kohdistuvaan osaan. Muun selvityksen puuttuessa jako tehdään pellon ja tukioikeuksien käypien arvojen suhteessa. 

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Pitääkö liikehuoneiston myynnistä maksaa arvonlisävero?

Omistan liikehuoneisto-osakkeen ja saan huoneistosta vuokratuloa. Vuokralainen harjoittaa huoneistossa arvonlisäverollista liiketoimintaa. Olen hakeutunut vuokraustoiminnasta arvonlisäverovelvolliseksi. Perin vuokran arvonlisäverollisena ja vähennän vuokraustoiminnan kuluihini liittyvän arvonlisä...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa

Liity Veronmaksajien jäseneksi. Vain 35 € vuodessa + 8 € liittymismaksu!