Miksi maksan ostamistani sosiaalipalveluista arvonlisäveroa?
Olen 85-vuotias ja ostan yksityiseltä palveluntuottajalta tarvitsemiani sosiaalipalveluja. Kuulin tuttaviltani, että jotkut heistä ovat ostaneet vastaavia palveluja ilman arvonlisäveroa. Minä maksan omissa laskuissani aina myös arvonlisäveron. Miksi näin?
Verojuristi Miika Härkönen vastaa:
Arvonlisäverottomuuden edellytykset eivät todennäköisesti ole täyttyneet sinun kohdallasi.
Kotipalvelujen ja niiden tukipalvelujen myynti voi olla arvonlisäverotonta, jos palvelut myydään sosiaalihuollon tarpeessa olevalle henkilölle osana sosiaalihuoltopalveluja.
Jos kotipalvelu tai kotipalvelun tukipalvelu täyttää sosiaalihuoltopalvelun ehdot, myynti on arvonlisäverotonta.
Kotipalveluilla tarkoitetaan tavanomaiseen elämään liittyviä toimia tai niissä avustamista. Kotipalvelu voi olla esimerkiksi henkilökohtaista hoivaa ja huolenpitoa tai sellaisia toimia, jotka kuuluvat lasten hoitoon ja kasvatukseen tai muuhun tavanomaiseen elämään.
Kotipalvelujen tukipalveluilla tarkoitetaan esimerkiksi ateriapalveluita, vaatehuoltoa, siivousta, kylvetystä ja saattajapalveluja sekä sosiaalista kanssakäymistä edistäviä palveluja.
Sosiaalihuoltopalveluiden arvonlisäverotuksesta on annettu esimerkiksi Verohallinnon syventävä vero-ohje (VH/5237/00.01.00/2022), jossa arvonlisäverottomuuden edellytyksiä käsitellään. Ohje on vastauksen laatimishetkellä päivitettävänä.
Jos yksityinen asiakas ostaa yksityiseltä palvelujen tuottajalta määrällisesti enemmän tai muita hyödykkeitä kuin mitä julkisyhteisön maksusitoumus koskee, myydyt palvelut ovat arvonlisäverottomia, jos alla esitetyt edellytykset täyttyvät.
Ohjeen mukaan yksityiset sosiaalihuoltopalvelut ovat arvonlisäverottomia, kun seuraavat neljä edellytystä täyttyvät:
- Palvelujen tuottaja on rekisteröity yksityisten palvelujen antajien rekisteriin. Tukipalvelujen tuottajia ei merkitä yksityisten palvelujen antajien rekisteriin. Tukipalvelujen tuottajan on tehtävä toiminnastaan ilmoitus sille hyvinvointialueelle, jonka alueella hän palveluja tuottaa.
- Sosiaalihuolto perustuu joko viranomaisen päätökseen tai palvelujen tuottajan ja asiakkaan väliseen kirjalliseen sopimukseen.
- Palvelujen tuottajalla on asiakkaan kanssa yhteistyössä tehty palvelu- tai muu vastaava suunnitelma.
- Palvelujen tuottajalla on omavalvontasuunnitelma, jonka toteutumista palvelujen tuottaja seuraa.
Myyjän vastuulla on varmistua siitä, että nämä verottomuuden neljä edellytystä täyttyvät.
Vaikka palvelu olisi arvonlisäveroton sosiaalipalvelu, voi siitä saada kotitalousvähennyksen, jos tehty työ oikeuttaa kotitalousvähennykseen. Arvonlisäverottomuus ei ole tässä tapauksessa este.
Sen sijaan kunnan palvelusetelillä maksettu tai muulla maksusitoumuksella hankittu sosiaalihuoltopalvelu ei oikeuta kotitalousvähennykseen. Vähennystä ei tällöin saa edes suoraan palvelun antajalle maksetusta osasta. Myöskään kunnalle suoraan maksetuista sosiaalihuoltopalveluista ei saa vähennystä.
Toisinaan esimerkiksi sosiaalipalveluita myyvän yrityksen toiminta voi olla myös vähäistä. Yrityksen harjoittama vähäinen liiketoiminta on jätetty arvonlisäverotuksen ulkopuolelle.
Vähäisen toiminnan raja määräytyy 12 kuukauden pituisen tilikauden liikevaihdon perusteella. Jos liikevaihto on enintään 15 000 euroa, ei yritys ole toiminnastaan arvonlisäverovelvollinen. Yritys voi kuitenkin halutessaan hakeutua arvonlisäverovelvolliseksi.