Arvonlisäverotus ja valmisteverotus 15.6.2023

Saako laitteista alv-vähennyksen jälkikäteen?

Ostin hiljattain erilaisia laitteita 12 000 euron edestä. Aion perustaa kohta toiminimen ja käytän hankkimiani laitteita arvonlisäverollisessa liiketoiminnassa. Saako laitteista tehdä arvonlisäverotuksessa vähennyksen siinä vaiheessa, kun aloitan arvonlisäverollisen toiminnan?

Verojuristi Harri Rajala vastaa:

Kyllä, saat tehdä ns. alkuvarastovähennyksen.

Arvonlisäverollisen liiketoiminnan alkaessa saat tehdä hallussasi aloittamishetkellä olevasta, tuossa toiminnassa käytettävästä ja verollisena hankitusta tavarasta vähennyksen. Jos tavaran todennäköinen luovutushinta on alempi kuin sen alkuperäinen ostohinta tai sitä vastaava arvo, arvonalennusta vastaavaa arvonlisäveroa ei kuitenkaan saa vähentää.

Vähennysoikeus edellyttää myös, että laadit tositteen, kun laite otetaan vähennyskelpoiseen käyttöön.

Tositteessa on oltava tositteen laatimispäivä, verovelvollisen nimi, tavaroiden määrä ja laji sekä palvelujen laajuus ja laji, vähennyskelpoiseen käyttöön ottamispäivä, jollei se ole sama kuin laatimispäivä, hankintaan sisältynyt vero tai omasta käytöstä suoritettu vero sekä viittaus hankintaa tai omasta käytöstä suoritettavaa veroa koskevaan tositteeseen, todennäköinen luovutushinta ilman veron osuutta, verokanta ja vähennettävä vero.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Maksaako kuolinpesä arvonlisäveroa yrityksen tavaroista?

Olen osakkaana kuolinpesässä, joka jatkoi perinnönjättäjän kuoleman jälkeen kahden vuoden ajan tämän arvonlisäverollista liiketoimintaa. Toiminta loppui perinnönjakoon, jossa jäljellä olevat arvonlisäverolliseen toimintaan kuuluvat tavarat jaettiin osakkaille. Pitääkö tässä yhteydessä maksaa...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa

Liity Veronmaksajien jäseneksi. Vain 35 € vuodessa + 8 € liittymismaksu!