Yrityksen tulojen verotus
Lähtökohtaisesti kaikki yrityksen saamat tulot ovat veronalaisia. Tästä pääsäännöstä on harvoja poikkeuksia. Esimerkiksi osakeyhtiön käyttöomaisuusosakkeiden myynnistä saamat luovutusvoitot ovat tietyin edellytyksin verovapaata tuloa.
Yleensä yrityksen saamat tulot verotetaan elinkeinotoiminnan tulolähteessä elinkeinoverolain mukaan. Maatalouden tulolähteen tulot verotetaan maatilatalouden tuloverolain mukaan ja henkilökohtaisen tulolähteen eli muun toiminnan tulolähteen tulot tuloverolain mukaan. Muun toiminnan tulolähde muodostuu siitä toiminnasta, jota ei pidetä elinkeinotoimintana eikä maatalouden harjoittamisena.
Osakeyhtiöillä ja tietyillä muilla yhteisöillä ei enää verovuodesta 2020 alkaen ole henkilökohtaista tulolähdettä. Näillä yhteisöillä sovelletaan elinkeinoverolain säännöksiä myös muuhun kuin elinkeinotoimintaan. Maatalous verotetaan kuitenkin edelleen maatilatalouden tuloverolain mukaan.
Avoimilla yhtiöillä, kommandiittiyhtiöillä, yleishyödyllisillä yhdistyksillä ja säätiöillä sekä asunto-osakeyhtiöillä ja keskinäisillä kiinteistöyhtiöillä voi kuitenkin edelleen olla tuloverolain mukaan verotettava henkilökohtainen tulolähde.
Tulolähdejaolla on yrityksen verotuksessa muun muassa se merkitys, että eri tulolähteiden tulokset lasketaan erikseen. Myös eri tulolähteiden tappiot vahvistetaan ja vähennetään erikseen.
Yrityksen tulot jaksotetaan eri verovuosien tuotoiksi yleensä suoriteperusteisesti. Suoriteperustetta sovellettaessa tulot ovat yleensä sen verovuoden tuottoa, jona tavara tai palvelu on luovutettu tai oikeus tuloon on muuten saatu.
Ammatinharjoittajan elinkeinotulon verotuksessa sovelletaan kuitenkin maksuperustetta, jos kirjanpito on laadittu maksuperusteisesti. Maksuperustetta sovellettaessa tulot ovat yleensä sen verovuoden tuottoa, jona maksu on saatu. Käyttöomaisuudesta saadut luovutushinnat kohdistetaan kuitenkin myös ammatinharjoittajalla sille verovuodelle, jona luovutus on tapahtunut.
Myös maatalouden verotuksessa sovelletaan maksuperustetta.