Varojen jako 26.4.2018

Taksiauto omaan käyttöön – meneekö veroa?

Olen lopettamassa taksiyritystä. Kuinka osakeyhtiön nimissä olevaa taksiautoa verotetaan, jos se jää omaan henkilökohtaiseen käyttöön yhtiön purkautuessa? Joudunko esimerkiksi maksamaan autoveroa takaisin?

Verojuristi Georg Rosbäck vastaa:

Taksiauton autoveron alennus kuoleentuu kolmessa vuodessa (invataksi 4 vuotta). Trafi eli Liikenteen turvallisuusvirasto maksuunpanee kuoleentumatta olevan osan autoveron alennuksesta, mikäli auton käyttötarkoitus muuttuu ennen kuin kolme vuotta on kulunut auton rekisteröinnistä.

Kolmen vuoden aikana autoverosta kuoleentuu kunakin kuukautena 1/36, kun auto on taksikäytössä.   

Taksiauton siirtymisestä omaan käyttöön maksetaan 24 prosenttia arvonlisäveroa. Veron perusteena on auton käypä arvo osakeyhtiön lopettamishetkellä. Toisin sanoen sinä hetkenä, kun osakeyhtiön varallisuus siirtyy jako-osuutena yhtiön osakkaalle.

On mahdollista, että auton hankinnasta ei ole vähennetty arvonlisäveroa kokonaisuudessaan, mikäli auto on ollut yrittäjällä esimerkiksi myös luontoisetukäytössä. Jos esimerkiksi auton hankintahetkellä on selvitetty, että neljäsosa ajokilometreistä on ollut luontoisetuajoa, tämä osuus auton hankintahintaan sisältyvästä arvonlisäverosta on jätetty vähentämättä. Tästä osuudesta ei tarvitse myöskään tilittää arvonlisäveroa siinä vaiheessa, kun auto siirtyy pois vähennykseen oikeuttavasta käytöstä. Tilanne on sama myös silloin, jos auto päätettäisiin myydä pois ennen osakeyhtiön purkautumista. 

Myynti olisi arvonlisäverollinen vain siltä osin kuin autosta on tehty arvonlisäverovähennys.

Osakeyhtiön purkautuessa auto katsotaan tuloverotuksessa luovutetuksi siitä käyvästä arvosta, joka sillä on purkuhetkellä. Mikäli auton poistamaton hankintameno on pienempi kuin auton todennäköinen luovutushinta (käypä arvo) purkuhetkellä, osakeyhtiölle tuloutuu verotukseen luovutusvoitto.

Se joutuuko yhtiö maksamaan tällaisesta tuloutumisesta tuloveroa, riippuu mm. osakeyhtiön viimeisen tilikauden tuloksesta ja mahdollista vanhoista tappioista.  

Yrittäjälle voi myös tulla henkilökohtaista luovutusvoittoa. Luovutusvoittoa syntyy silloin, jos osakas saa osakeyhtiön purkautuessa jako-osana enemmän varallisuutta kuin hänen omistamiensa osakkeiden hankintameno on ollut.

Tällä sivustolla oleva informaatio on luonteeltaan yleistä tiedotusta, eikä sitä ole tarkoitettu yksilölliseksi veroneuvonnaksi tai konkreettisten päätösten perusteeksi. Sisältö pyritään pitämään ajan tasalla, mutta tekstien oikeellisuutta, kattavuutta tai ajantasaisuutta ei voida taata.

Tulosta sivu

Sinua saattaisi kiinnostaa

Mikä on osakkeideni hankinta-ajankohta?

Minulle syntyy luovutusvoittoa, koska saan osakkeenomistajana osakeyhtiön purkautuessa jako-osana enemmän kuin omistamieni osakkeiden hankintameno on aikanaan ollut. Panokseni yhtiötä perustettaessa oli vain minimiosakepääoma, joten lasken voittoni hankintameno-olettamalla. Tiedän, että osakeyhti...

Lue lisää

Veronmaksajat Puolenpitoa

Liity Veronmaksajien jäseneksi. Vain 35 € vuodessa + 8 € liittymismaksu!