Palkansaajan veroprosentit 2021
Palkansaajan tuloveroaste eli työtulojen veroprosentti kertoo maksettavien tuloverojen ja veronluonteisten maksujen osuuden palkasta kyseisellä tulotasolla. Loppuosa palkasta jää nettotulona verojen jälkeen käteen.
Marginaaliveroprosentti kuvaa kuinka suuren osan verojen nousu vie lisätuloista. Esimerkiksi kun 40 000 euroa vuodessa ansaitsevan palkansaajan tulot nousevat 100 euroa, hänen verot ja veronluonteiset maksut nousevat 48,2 euroa ja nettotulot 51,8 euroa. Näin marginaaliveroprosentti on 48,2 %.
Laskelmien veroprosentit sisältävät verohallinnon perimät tuloverot (valtion tulovero, kunnallisvero, kirkollisvero, yleisradiovero, sairausvakuutuksen sairaanhoito- ja päivärahamaksut) sekä pakolliset palkasta pidätettävät veronluonteiset työeläke- (ei sisällä 53-62-vuotiaiden korotusosuutta) ja työttömyysvakuutusmaksut. Laskelmat kuvaavat lopullista verotusta (ei verokortin mukaista ennakkoverotusta) ja sitä, kuinka paljon palkasta jää käteen, kun koko vuoden ansiotulo koostuu palkkatuloista. Jos taulukon prosentteja vertaa verokortin prosenttiin, tulee niistä vähentää 8,55 prosenttiyksikköä, joka maksetaan verokortin prosentin lisäksi työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksuina.
Esimerkeissä on käytetty keskimääräistä kunnallisveroprosenttia (20,02) ja kirkollisveroprosenttia (1,39) sekä huomiotu automaattisesti verottajan viran puolesta tekemät palkkatuloihin kohdistuvat vähennykset.